Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання проекти законів про внесення змін до Закону «Про нотаріат» щодо оформлення спадщини в сільських населених пунктах, де немає нотаріуса, та про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення відумерлої спадщини.

Згідно з першим законопроектом державні та приватні нотаріуси з метою надання правових консультацій та оформлення свідоцтв про право на спадщину зобов’язані раз на тиждень здійснювати виїзд до сільських населених пунктів. Прийом громадян має відбуватися згідно із затвердженим графіком.

Адже нині для оформлення своїх спадкових прав жителі сіл зобов’язані їхати до населених пунктів, де є нотаріус, спочатку для отримання правової консультації, а потім для надання документів, згідно з вимогами чинного законодавства.

Другим проектом закону пропонується внести зміни до Земельного та Цивільного кодексів, а також до Закону «Про оренду землі».

Зокрема, в законопроекті йдеться, що за відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від відповідних прав, неприйняття ними спадщини, до складу якої входить розташована в населеному пункті земельна ділянка сільськогосподарського призначення, суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідної ради. Якщо чорнозем розміщується за межами населених пунктів — за заявою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Документ передбачає, що після одного року з часу відкриття спадщини та до моменту набрання законної сили рішення суду про визнання її відумерлою, земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам у межах населеного пункту сільською, селищною, міською радою, а за його межами — районною державною адміністрацією.

Вл. інф.