Близько шостої ранку в середу в Донецьку біля пам’ятника Шевченку почали збиратися активісти місцевого Євромайдану, які прагнули висловити своє ставлення до подій у ніч на 11 грудня в Києві.
«Ми, мешканці міста Донецька, — представники різних політичних поглядів і думок, але єдині в одному: кожен громадянин має право на власну думку і на мирний протест. Тисячі донеччан душею і всім серцем переживають за долю і майбутнє нашої Батьківщини, за гідну долю наших дітей і за добробут нашого краю, — йдеться у прийнятому учасниками акції зверненні. — Ми вимагаємо негайного припинення силового тиску на мирний протест у Києві та інших містах, повного і безумовного дотримання законів України і Конституції. Ми вимагаємо негайного звільнення всіх затриманих активістів мирного Євромайдану. Ми вимагаємо негайної відставки міністра внутрішніх справ України Захарченка і всього Кабінету Міністрів України».
А напередодні в офісі обласної організації Партії регіонів зібрався штаб зі стабілізації політичної ситуації. Його керівник, заступник голови обласної ради Олександр Кравцов озвучив головні завдання — «розвінчання ідеологічних штампів» та «відкритий діалог із громадянами». До складу штабу увійшли місцеві політики, депутати місцевих рад, керівники громадських організацій. Депутатам від Партії регіонів рекомендовано більше спілкуватися з виборцями, роз’яснюючи їм позицію партії та політичну ситуацію. Враховуючи популярність соціальних мереж у молоді, народних обранців закликали користуватися цими каналами комунікації та відповідати на запитання молодіжної аудиторії. На думку учасників засідання, однією з причин виникнення Євромайдану став брак інформації про негативні наслідки підписання угоди з Євросоюзом — закриття підприємств, ліквідацію цілих галузей промисловості, проблеми в сільському господарстві тощо.
Ліна КУЩ.
Донецька область.
Вили сирени, били дзвони
Увімкнути сирени оповіщення у середу вранці розпорядився міський голова Тернополя Сергій Надал. Забили дзвони у храмах міста. «У такий спосіб ми хотіли повідомити тернополян, що у державі надзвичайна ситуація, — сказав очільник міста, — і потрібно реагувати на події».
Це — реакція на спроби розігнати Євромайдан у столиці 11 грудня. На позачерговій сесії Тернопільська міська рада відмовилася від виконання указів, постанов, розпоряджень та інших нормативних документів Президента, Кабінету Міністрів та структурних підрозділів на місцях, які порушують права людини та громадянські свободи. В обласному центрі знову оголошено загальноміський страйк. На Театральному майдані, що вже, було, спорожнів, збираються люди. До столиці споряджають автобуси з пікетувальниками.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Львів’яни пакують валізи
З четвертої години ранку середи Львовом їздили автомашини і сигналами привертали увагу до останніх подій у Києві. Людей закликали терміново їхати до Києва на Євромайдан. Автомобілісти пропонували безплатно підвезти до столиці. Водії збиралися у колони, аби вирушити в дорогу. А близько шостої години того самого дня кількасот учасників акцій протесту окупували швидкісний поїзд «Хюндай», який після 11.00 мав уже бути у Києві.
Тим часом ранок середи у Львові розпочався з молитви. Церковні дзвони закликають городян гуртуватися. На екрані львівського майдану транслюють останні події в Києві. Потім учасники мирних акцій пікетували прокуратуру Львівської області з вимогою припинити репресії проти людей. Біля підприємств, власниками яких є члени Партії регіонів, організовують пікети. Люди створюють живий коридор, через який проходять відвідувачі під крики «Ганьба».
Проте у Львові відносний спокій. Працівники правоохоронних органів та облдержадміністрація не проводять жодних заходів. Голова ОДА Олег Сало роз’їжджає районними центрами і зустрічається з представниками виконавчої влади та відвідує успішні підприємства.
Рішуче налаштовані львівські профспілки. На вранішньому віче голова профспілок Львівщини Роман Дацько закликав керівників підприємств підтримати всеукраїнський страйк: «Ви можете прийняти рішення про підтримку всеукраїнського страйку, мобілізувати транспорт і вирушити до Києва».
У районних центрах тривають багатотисячні мирні акції. У Самборі відбулася позачергова сесія міської ради, на якій закликали городян їхати до Києва. Міський голова Тарас Копиляк зі своїми заступниками з самого ранку вже перебував у столиці під стінами Київської міської ради. У Дрогобичі учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій закликали комітет національного спротиву України взяти всю повноту влади у свої руки, доки не відбудуться перевибори.
Богдан КУШНІР.
Львів.
Маленьких іванофранківців чекають на свята в Луганську
Луганський міський голова Сергій Кравченко запросив дітей Івано-Франківської області на Новорічні свята. Оскільки загальноміське віче прийняло рішення не встановлювати ялинку, влада Луганська вирішила не позбавляти дітей довгоочікуваного й улюбленого свята. «На чарівну ніч із нетерпінням чекають усі без винятку, але насамперед — діти, — каже Сергій Кравченко. — Очікують диво, очікують на Святого Миколая, Діда Мороза й Снігуроньку, чекають сюрпризів і подарунків під святковою ялинкою. Діти, на мій погляд, поза політикою, і їх інтереси вище політики. Вони не повинні бути розмінною монетою в політичних іграх дорослих. Тому ми запрошуємо дітвору Івано-Франківська приїхати до нас і зустріти Новий рік біля головної красуні-ялинки Луганська, взяти участь у тих різноманітних святкових заходах, дитячих ранках і казкових виставах, які ми проводитимемо для своїх дітей». Він також висловив надію на те, що свято Нового року залишиться святом і стане тією відправною точкою, від якої розпочнеться шлях до розуміння і єднання.
Алла АНТІПОВА.
Луганськ.
11 грудня 2013 року. Народний депутат Андрій Мохник біля будівлі КМДА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
11 грудня 2013 року. Активісти Євромайдану прибирають територію після нічного штурму.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.