Вкотре ми святкуємо цей день, але не зменшується хвилювання та радість за наших дітей, які вперше йдуть до школи або переступають поріг університетської аудиторії чи закладу професійної освіти. Бажаю усім, хто став на цей шлях пізнання, сміливо ставити перед собою найвищі цілі та впевнено йти до реалізації своєї мети.

Найщиріші вітання нашим учителям, вихователям, викладачам, які в складних умовах пандемії COVID-19 роблять усе можливе, щоб кожна дитина мала змогу отримати якісну освіту. Саме педагоги стали взірцем свідомої та відповідальної поведінки під час пандемії. Намагаючись впоратися з її викликами, вони опановують нові методи викладання, беруть на себе нові обов’язки, підвищують власну кваліфікацію.

Особливе слово подяки за допомогу, терпіння та мудрість батькам, на плечі яких впав тягар додаткової роботи з дітьми під час карантинних обмежень. Бажаю, аби сповнились ваші мрії та ви могли пишатися своїми дітьми.

Минулий навчальний рік став роком випробування та нових викликів для освіти, пов’язаних із необхідністю забезпечити неперервність освітнього процесу, якість освіти в умовах карантинних обмежень, розвиток дистанційної освіти, подолати нерівність доступу до освіти.

Разом з тим, він відкрив нові можливості та перспективи, дозволив переосмислити людські цінності, розставити пріоритети. Ми чесно та відверто дали оцінку власним досягненням, змогли виявити недоліки в системі освіти, зрозуміти тренди освітніх змін і необхідні першочергові кроки в напрямі цифровізації освітнього середовища, нових форм навчання, формування нових навичок колективної співпраці, емоційної грамотності, критичного мислення, вміння швидко адаптуватися до змін тощо.

У новий навчальний рік ми входимо більш сильними, загартованими і підготовленими та з надією на те, що українська освіта стане конкурентоспроможною, фундаментом успішності кожної особистості та країни в цілому.

Бажаю усім міцного здоров’я, невичерпної творчої енергії та нових звершень на благо України.

Сергій БАБАК, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.