За наданою інформацією, на певних територіях регіону існує практика формування ділянок на землях природно-заповідного фонду з метою їх продажу на аукціоні.

Йдеться про передачу земель державної власності в адміністративних кордонах Комишуваської селищної ради Запорізького району, на яких розташований ландшафтний заказник місцевого значення «Балка Жовтокручанська». Земля передавалася в приватну власність для ведення товарного сільгоспвиробництва й формування ділянок для їх подальшої реалізації Головним управлінням Держгеокадастру в області через земельний аукціон.

На думку експертів департаменту захисту довкілля, це кримінальне правопорушення і суперечить вимогам законів України «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону земель», а також Земельному кодексу України.

«Задля уникнення вищевказаних ситуацій просимо органи місцевого самоврядування при наданні земельних ділянок у приватну власність особливу увагу приділяти їх приналежності до територій і об’єктів природно-заповідного фонду», — заявив директор департаменту Сергій Карпій.

Запорізька область.