Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, голова Львівської ОДА Максим Козицький, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, народна депутатка України Галина Васильченко.

Фото прес-служби Львівської ОДА.

Під час п’ятого Форуму місцевого розвитку.

Фото зі сторінки п’ятого Форуму місцевого розвитку.

П’ятий Форум місцевого розвитку, який зібрав у Трускавці представників місцевого самоврядування з різних регіонів України та сусідніх держав, розпочався з пленарної дискусії «Реформа децентралізації: законодавчі ініціативи для підвищення ефективності розвитку територіальних громад».

Очільники обласних рад, представники громад, уряду та експерти обговорили проблеми проведення реформ, досягнення фінансової спроможності районних та обласних рад, ефективність законодавчих ініціатив.

«Львівська обласна рада є надійним партнером 73 громад і стимулює їх до стратегічного планування і системної роботи над інвестиційними проектами, — розповіла голова обласної ради Ірина Гримак. — Спільна праця визначає майбутнє розвитку територій. Надзвичайно важливо, щоб місцеве самоврядування та державна влада разом працювали над формуванням спільного вектора подальших здобутків, бо реалізація стратегій неможлива без їхньої участі та співпраці».

Під час форуму.

Тож Форум місцевого розвитку став чудовою нагодою для напрацювання спільних ініціатив та пропозицій для центральної влади, від якої залежить їх імплементація на законодавчому та виконавчому рівнях. Львівський досвід свідчить: що більше на місцях напрацьовують ініціатив, то легше вдається імплементувати їх у законодавчі акти та урядові рішення.

На думку голови Львівської ОДА Максима Козицького, децентралізація в Україні ініціювала багато важливих реформ та законодавчих змін. Громади отримали фінансовий ресурс та самостійність, з’явився ринок землі. Та зміни ще тривають і потрібно робити більше, а це потребує спілкування, довіри, співпраці та відповідальності.

Львівщина має стратегію розвитку до 2027 року, але ситуація в громадах невтішна — дві третини з них не мають стратегій, або вони неактуальні.

«Ми допомагаємо територіальним громадам у формуванні дієздатних стратегій розвитку, які б доповнювали та підсилювали стратегію області та держави — і це лише один з напрямів наших ініціатив, дуже важливий для справжньої децентралізації», — вважає Максим Козицький.

Перший заступник міністра розвитку та громад Василь Лозинський наголосив, що успішні громади — запорука успіху країни.

Децентралізація — найуспішніша реформа в Україні — ще не завершена, потрібно ще внести зміни до Конституції, зміни до закону про місцеве самоврядування та розмежувати повноваження влад.

На думку голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка, реформа децентралізації — ключова для країни. Але дуже важливо, щоб громади розвивалися рівномірно, тому треба дотримуватися принципів так званого економічного націоналізму.

Найбільш позитивну реакцію та оплески учасників форуму викликав виступ народної депутатки Галини Васильченко, яка розповіла про законопроекти, які підсилять фінансову спроможність громад.

Розширення їх повноважень повинні супроводжуватись реально підтримкою і спроможністю розв’язувати конкретні проблеми.

Як вважає перший заступник голови Луганської ОДА Олексій Смирнов, децентралізація — це підґрунтя справжнього місцевого самоврядування. Але треба на законодавчому рівні передбачити преференції для громад, що знаходяться біля окупованих територій.

«Нам потрібні єднання та згуртування. Тому прошу вберегти місцеве самоврядування від політики. На місцях має бути політика спілкування людей. Необхідно розмежувати повноваження усіх рівнів місцевого самоврядування і державної гілки влади. Країни, які завершили децентралізацію, більш гнучкі, місцева влада там швидше реагує на виклики», — наголосив президент асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов.

Один з уроків, який винесли учасники дискусії, це те, що відповідальність за розвиток громад переходить на місця та їхні очільники повинні думати, куди і як рухатись, сміливіше брати на себе відповідальність.

На п’ятому Форумі місцевого розвитку провели ще низку панельних дискусій, серед яких — проблеми вугільних регіонів, розвиток Карпатського регіону, транскордонна співпраця «Польща — Білорусь — Україна», провадження цифрових стратегій.

Як підсумувала голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, дискусії у Трускавці згуртували зацікавлених осіб і стали унікальною платформою для комунікації між експертами та практиками. А високий рівень представництва засвідчив, що винесені на обговорення проблеми чекають на конструктивні рішення та вироблення дорожньої карти для успішного руху вперед.

Львівська область.

Фото зі сторінки Форуму місцевого розвитку у Фейсбуці.