2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Російська Федерація оголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати існуючий у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон «Гуково» і «Донецьк» після 30 вересня 2021 року.

У МЗС України заявили, що рішення РФ не продовжувати мандати Місії спостереження ОБСЄ на кордоні є частиною дій, «спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських домовленостей, зокрема параграфа 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, який передбачає забезпечення постійно діючого моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ державного кордону між Україною та Росією».

«Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати і збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту», — йдеться в заяві МЗС України. У зовнішньополітичному відомстві наголошують, що Україна рішуче засуджує цю деструктивну позицію та розглядає її у контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу у рамках міжнародних політико-дипломатичних зусиль з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту.

Також в МЗС звернули увагу, що таке рішення РФ ухвалила безпосередньо перед широкомасштабними військовими навчаннями «Захід 2021».

«Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити деструктивні дії щодо Спостережної місії ОБСЄ, виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод з метою деескалації безпекової ситуації та подальшого врегулювання збройного конфлікту політико-дипломатичними засобами», — наголошено в заяві.

Ситуацію прокоментувала тимчасово повірена США при ОБСЄ Кортні Остріан, зауваживши, що «нинішнє заперечення Росії проти продовження мандата Місії спостерігачів ОБСЄ на кордоні лише останнє у довгій низці порушених обіцянок та остання демонстрація Росії, що підтримання позитивних відносин із сусідами просто не є її пріоритетом».

У заяві нагадується, що Росія підписала Мінські протоколи у 2014 році, в яких зафіксовано гарантії «постійного моніторингу на українському-російському державному кордоні та перевірку ОБСЄ». Сполучені Штати співпрацюватимуть з чинним головою, щоб знайти спосіб підтримати Місію спостерігачів ОБСЄ на кордоні.