Про її історію, що сягає часів Київської Русі (тисячоліття тому гривною називали не лише стародавню нашийну прикрасу, а й вагову, лічильну та монетну одиницю, що була поширена на теренах нашої сучасної держави) розповідає інтерактивна виставка «Музей гривні просто неба», що відкрилася на Подолі у Києві за участю голови Національного банку Кирила Шевченка та третього Президента України, екс-голови НБУ Віктора Ющенка (на знімку).

«Рівно 25 років тому, 2 вересня 1996 року, народилася сучасна національна валюта — гривня. Ось уже чверть століття гривня — це не тільки грошова одиниця, національна валюта, а й символ нашої держави. І чверть століття Національний банк дбає про розвиток, захист та стабільність гривні. Ми постійно працюємо над оновленням та осучасненням гривні. У день народження гривні ми хочемо подарувати українцям історію про неї, показати її народження, відродження, сучасність та інноваційність», — зазначив під час відкриття заходу Кирило Шевченко.

Майже місяць, до 30 вересня, 18 інтерактивних стендів розповідатимуть киянам та гостям столиці історію виникнення гривні та історію створення сучасної української валюти, про готівкову та безготівкову грошову одиницю, ідею виникнення банкомата. Гіди, які проводитимуть безплатні екскурсії, ознайомлять відвідувачів виставки з цікавими фактами з життя української офіційної валюти, зокрема розкажуть, чи всі дизайни купюр ідуть до друку, які секретні складники використовують фахівці, де беруть папір для гривні і скільки живе паперова гривня.

Окрема тема — постаті видатних українців на банкнотах.

«Тримайте першу цікаву історію про сучасну гривню, — кажуть у Нацбанку. — Вона народилася завдяки грошовій реформі 1996 року, що розпочалася 2 вересня і тривала до 16 вересня. У цей період купонокарбованці обмінювалися на нову грошову одиницю — гривню. З 17 вересня 1996 року гривня стала єдиним законним засобом платежу на всій території України. За ці два тижні 1996 року Національний банк увів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн. Нині в готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 594 млрд грн».

У відомстві наголошують, що сьогодні у нас на руках уже четверте покоління національної валюти з найсучаснішими захисними елементами, а ще — з українським льоном у складі.
Під час екскурсії можна скористатися також аудіогідом, який озвучили співробітники НБУ.

Фото зі сторінки НБУ у Фейсбуці.