Як зазначив один з ініціаторів проекту закону Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, робота над документом тривала більш як рік.

«Понад рік ми працювали над тим, щоб запропонувати єдиний законодавчо врегульований підхід, що дасть змогу позбутися правотворчого хаосу в Україні. Адже більш як один мільйон нормативно-правових актів — це юридична катастрофа для України», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, «законопроект про правотворчу діяльність розроблено відповідно до вимог Конституції України з метою врегулювання суспільних відносин у сфері правотворчої діяльності. Зокрема — врегулювання відносин, пов’язаних із плануванням, розробкою, прийняттям, застосуванням нормативно-правових актів та правовим моніторингом».

У цьому законопроекті враховано міжнародний досвід, практику Європейської Комісії, окремих держав — членів Європейського Союзу, висновки та рекомендації Венеційської комісії та рекомендації аналітичних матеріалів, що розроблялися незалежними експертами Офісу парламентської реформи для Верховної Ради України в рамках Проекту з парламентської реформи, котрий впроваджувався Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«Безперечно, це не перша така законодавча ініціатива, яка розглядалася в стінах парламенту. Але я вважаю, що підхід, який ми пропонуємо на розгляд Верховній Раді України, є більш виправданим. Автори напрацювали законопроект про комплексну діяльність, яка починається з планування, розробки, внесення і прийняття відповідного нормативно-правового акту і, що важливо, завершується моніторингом: чи досяг той чи інший нормативно-правовий акт своєї мети», — додав Руслан Стефанчук.

На його переконання, «якщо Верховна Рада ухвалить законопроект № 5707, Україна отримає єдині зрозумілі правила правотворчої діяльності. Так ми зможемо навести лад у нормотворенні, отримати чітку систему нормативно-правових актів, які діють в Україні».

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.