За цю пропозицію проголосувала 71 країна, «проти» — 12, утрималися — 45, повідомляє Укрінформ. Отож питання окупації Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя, а також окремих районів Донецької та Луганської областей, яке було в порядку денному попередніх сесій Генасамблеї, включено й до проекту порядку денного наступної, 76-ї сесії, яка розпочне свою роботу цього місяця. Перед голосуванням Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав приєднуватися до декларації Кримської платформи ті держави, які не змогли взяти участь в її інавгураційному саміті.

Сергій Кислиця вказав, що російська окупаційна влада після саміту Кримської платформи «лише посилила репресивну практику щодо українських громадян, які прагнуть повною мірою користуватися своїми правами людини й основними свободами». Дипломат нагадав, що 3 і 4 вересня співробітники ФСБ РФ затримали п’ятьох кримських татар, включаючи першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. «Той факт, що пан Джелялов публічно підтримав Кримську платформу і взяв участь у її інавгураційному саміті, очевидно, є реальною причиною його переслідування», — додав Кислиця.

Водночас про складну ситуацію у Криму згадується й у заяві Європейського Союзу, що була виголошена на засіданні Генасамблеї ООН. Документ, підписаний країнами-членами ЄС та низкою інших європейських держав, зачитала постпред Словенії Аніта Піпан. У документі, зокрема, відзначається, що окупація Росією Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, покликаного захищати суверенітет усіх держав.

«Європейський Союз підтверджує свою рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми знову заявляємо, що не визнаємо і продовжуємо засуджувати незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією, що є порушенням міжнародного права», — йдеться в документі.

Також Євросоюз закликає до повного дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини на Кримському півострові, зазначають автори заяви. Вони також підкреслюють необхідність надати «повний, вільний і безперешкодний доступ» міжнародним спостерігачам за дотриманням прав людини.

Окрім того, ЄС указує на важливість активізації переговорних зусиль, спрямованих на стійке і мирне врегулювання конфлікту, при цьому наголошується на відповідальності Російської Федерації, повідомляє Укрінформ.