Одразу попереджаю, що це не звіт про футбольний матч, а переповідання пристрастей, що виникли в Болгарському футбольному союзі (БФС). Вони не менш інтригуючі, ніж поєдинок давніх суперників у всіх чемпіонатах країни -- "Левські" і ЦСКА, за якими завжди стежить уся країна. Джерела інтриги сягають у жовтень 2019 року, коли в Софії в рамках відбіркового турніру до чемпіонату Європи 2020 року зустрічалися збірні Болгарії й Англії. 

Господарі поля поступилися англійцям з ганебним рахунком 6:0. Багато  хто вважали це дном, на яке опустився болгарський футбол під керівництвом екс-воротаря збірної країни Борислава Михайлова. Можливо, ця ганьба так би й залишилася в історії, якби під час матчу болгарські вболівальники, незадоволені грою своєї команди, не почали  ображати темношкірих гравців суперника. Трибуни видавали звуки, що імітують крики мавп, кидали банани та інші предмети на поле. Судді довелося двічі зупиняти гру, щоб поліція навела порядок на стадіоні. 

Розгорівся расистський скандал, який не пройшов повз увагу УЄФА. Європейська федерація футболу вирішала строго покарати Болгарію за прояв расизму. Болгарський футбольний союз був оштрафований на 85 тисяч євро за расистську поведінку  болгарських уболівальників під час футбольного матчу з Англією в Софії. З них 75 тисяч -- це штраф за поведінку вболівальників, а ще 10 тисяч БФС мав заплатити за неповагу до гімну Англії -- болгарські фанати не встали під час його виконання. Болгарська збірна була  також покарана проведенням одного матчу без уболівальників. Крім того, УЄФА винесла ще одне умовне покарання: якщо на стадіонах Болгарії впродовж двох років глядачі знову виявлять расизм, то це буде вважатися рецидивом, а країну покарають набагато суворіше. 

Неприємності для керівника БФС на цьому не скінчилися. Міністерство у справах молоді та спорту Болгарії в ультимативному тоні зажадало від Борислава Михайлова піти в добровільну відставку. Певний час він успішно тримав оборону, відбиваючи атаки спортивного відомства заявами, що державні органи не повинні втручатися в роботу незалежного футбольного союзу. Але після того як прем'єр-міністр Бойко Борисов заявив, щоб БФС і особисто Михайлов більше не розраховували на будь-яку допомогу держави, президент футбольного союзу подав заяву про відставку. Однак виконком БФС не прийняв її, але все-таки призначив виконувачем обов'язки президента організації Михаїла Касабова. 

Рівно 558 днів Михайлов був поза великим футболом. Але 28 квітня цього року він з'явився на засіданні виконкому БФС і заявив, що відмовляється від раніше поданої відставки та готовий до виконання своїх старих обов'язків. Він особливо підкреслив, що його заява про звільнення із цієї посади так і не була прийнята виконкомом через пандемію коронавірусу. Важливо зазначити, що на той час уряд Бойко Борисова саме пішов у відставку, а новому кабінету міністрів, мабуть, було не до футболу й пристрастей у БФС. Щоб додати законності своєму поверненню в крісло президента, Михайлов подав відповідну заяву до суду. І невдовзі БФС на своєму сайті повідомив: "Після того як дві судові інстанції підтвердили легітимність демократично обраного президента Болгарського футбольного союзу, сьогодні Реєстраційне агентство Болгарії виконало свої зобов'язання й вписало Борислава Михайлова на відповідну позицію". Було підкреслено, що він керуватиме БФС до проведення чергового з'їзду, делегати якого можуть обрати нового президента або переобрати колишнього. 

І тут на навколофутбольну сцену вийшов кращий бомбардир в історії збірної Болгарії -- Димитр Бербатов, якого підтримали представники молодого покоління болгарського футболу. Вони зажадали проведення позачергового з'їзду Болгарського футбольного союзу та припинення мандата Борислава Михайлова. Вони пояснили це тим, що людина, яка обіймала посаду президента БФС більш як 14 років, за цей час не зробила нічого для розвитку найпопулярнішої гри. Болгарська збірна при ньому грала зовсім погано, а клуби не показували очікуваних результатів у європейських турнірах. Чемпіонат країни, на думку колишнього нападника софійського ЦСКА, "Баєра" з Леверкузена, "Тотенхема", "Манчестер Юнайтед", "Монако" і інших європейських команд, став нецікавий, а БФС не приділяє уваги розвитку дитячо-юнацьких шкіл. Це спричинило засилля легіонерів у клубах і регрес збірної Болгарії. Бербатов у заяві в БФС заявив, що він і його прихильники зібрали потрібний 191 підпис (однієї третини футбольних клубів країни) під петицією, що вимагає проведення позачергового конгресу організації. Але виконком БФС, що розглянув цю вимогу під керівництвом Михайлова, заявив, що позачергових з'їздів не буде. Члени виконкому звинуватили Бербатова та його однодумців із плеяди молодих і швидких у тому, що вони припустилися багатьох порушень під час збору підписів. Одним словом, цілковита відмова.

Але майстер точних ударів не здався. Він зробив ще один фінт і оскаржив це рішення виконкому в суді. На початку цього тижня Димитр Бербатов в ефірі найпопулярнішого в Болгарії телеканалу BTV повідомив своїм уболівальникам радісну новину: "Суд виніс рішення за нашою скаргою, оголосивши, що позачерговий конгрес БФС має відбутися 12 жовтня. Це рішення оскарженню не підлягає. Те, що БФС відкинув нашу декларацію про проведення позачергового конгресу, було абсолютно неправильно".
 
Деякі члени виконкому, а зокрема, один із кращих півзахисників збірної Болгарії Йордан Лечков, який грав разом з Михайловим у фінальному турнірі чемпіонату світу в 1994 році в США та навіть разом із Христо Стоїчковим був включений до символічної збірної світу, запропонував також іти до суду й наполягати на тому, щоб звітно-виборний з'їзд БФС пройшов у встановлений раніше термін. Тобто вже наступного року. Але сам Михайлов нагадав Лечкову: це рішення оскарженню не підлягає й треба виконувати його. Судячи з повідомлень болгарських ЗМІ, Борислав Михайлов і його команда почали завзяту підготовку до позачергового конгресу, яка полягає в залякуванні неслухняних членів БФС або роздачі щедрих обіцянок лояльним. Головне -- щоб вони знову віддали перевагу колишньому воротареві, а не форвардові. Зараз уся Болгарія, що не байдужа до футболу, уважно стежить за їхнім двобоєм. Вихід кращого нападника один на один із кращим воротарем країни на конгресі БФС таїть величезну інтригу. Більшість все-таки уболіває за форварда, яким обіцяє змінити футбольне господарство в країні, зробити збірну Болгарії й усі клуби сильнішими з урахуванням того досвіду, який він отримав за час своєї гри в чемпіонаті Німеччини, Англії, Франції, Греції та навіть Індії. Такої практики в Борислава Михайлова не було...

Фото: bourgas.ru