Про намір продовжувати розвивати відносини Литви та Дніпропетровщини в освітній і гуманітарній сферах заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас під час візиту в регіон.

В області вже кілька років втілюються спільні програми. Медзаклади цієї країни прийняли на реабілітацію майже триста ветеранів АТО із Дніпропетровщини. А майже сто дітей загиблих бійців і переселенців пройшли річний курс навчання в "Вільнюському будинку литовців". Однак через пандемію проекти призупинили.

"Україна - один з найважливіших партнерів для нашої держави, а ще - кращий друг. Розвиваємо двосторонні зв'язки в різних сферах. Щойно дасть змогу епідситуация, обов'язково відновимо програми реабілітації ветеранів і навчання дітей із Дніпропетровщини", - сказав дипломат.

Також планується подальший розвиток співробітництва литовських і дніпровських вузів. Так, у "Дніпровської політехніки" укладено договір з університетом міста Каунас - студенти з деяких спеціальностей одержують подвійні дипломи. А в університеті внутрішніх справ діє перший в Україні Центр литовського права. "Це прекрасна платформа для вивчення основ європейського законодавства", - вважає Вальдемарас Сарапінас.

Посол висловив сподівання на те, що вдасться не тільки втілити в життя заплановані ініціативи, а й провести численні нові програми як в економічній, так і науковій та культурної сферах: "Ми щиро зацікавлені в розширенні співпраці з Дніпропетровщиною й готові всіляко сприяти зміцненню нашого партнерства".

Як зазначив голова облради Микола Лукашук, співпраця між Дніпропетровщиною та Литвою має міцний фундамент, який було закладено багато років тому й підтверджується надзвичайно високим рівнем міжнародного співробітництва.

"Маємо низку прикладів успішної взаємодії, серед яких угоди про співробітництво між НТУ "Дніпровська політехніка" і Університетом ім. Вітаутаса Великого, проведення навчальних програм для медпрацівників регіону, онлайн-вебінари для підприємців, бізнес-форуми, відкриття першого в Україні центру литовського права й таке інше. Ми цінуємо співпрацю та відносини Дніпропетровщини і Литви, які суттєво зміцнилися з початком війни в Донбасі", - підкреслив він.

Фото з відкритих джерел.