Організатори та натхненники фестивалю — подружжя Іван Трещак та Марія Чендей-Трещак. Це культурно-мистецьке свято проводиться вже втретє.

На офіційному відкритті виступив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Іван Трещак подякував за підтримку фестивалю Ужгородській міськраді, управлінню у справах культури, молоді та спорту міськради, обласній бібліотеці за роботу над книжкою «Іван Чендей у колі сучасників», з якої фактично взяв старт фестиваль. Розпочався захід з презентації книжки Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих».

У подальшому в Ужгородському національному університеті відбудеться зустріч літературознавців та письменників зі студентами, презентація книжки Сидора Кіраля «Листування Івана Чендея, том І». На «Письменницькому майданчику» вручать нагороди переможцям четвертого Міжнародного конкурсу малої прози імені Івана Чендея, проведуть екскурсію експозицією Закарпатського художнього музею і відбудеться тематичний вечір «Іван Чендей і художники Закарпаття».

18 вересня на гостей фестивалю очікує сходження до Хустського замку та прем’єрний показ фільму режисера В’ячеслава Бігуна «Брат Іван», відвідини Хустської гімназії, де колись навчався прозаїк. На малій батьківщині письменника у селищі Дубовому проведуть круглий стіл професійного вдосконалення письменницької майстерності «Біля ватри». На завершення фестивалю організатори пропонують сходження на гору Ясенову (літній салаш родини Чендеїв), відвідини вівчарів на полонині.

Фото автора.