В Офісі Президента відбулася робоча зустріч за участі послів країн G7 та ЄС щодо підтримки судової реформи в Україні, зокрема імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) та щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП), повідомили в Офісі Президента. Учасники, зокрема, обговорили питання формування першого складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та першого складу Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів на посади членів ВРП.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, який взяв участь у зустрічі, нагадав, що 13 вересня Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, через що затягується її формування.

«Хочу закликати Раду суддів України виконати покладену на неї законом місію та делегувати своїх представників до Етичної ради, щоб це не сприймалося як блокування реформи ВРП і судової реформи як такої. Задля того щоб паралельно відбувався конкурсний відбір на вакантні посади у ВРП і перевірка чинних членів ВРП, Етична рада має бути сформована не пізніше початку жовтня», — наголосив Андрій Костін. Голова РСУ Богдан Моніч натомість запевнив, що Рада суддів України налаштована виконати цей закон.

Зі свого боку глава представництва ЄС Матті Маасікас наголосив, що судова реформа є не лише внутрішнім питанням для України, її успішна реалізація прямо визначатиме зовнішньополітичний імідж країни, залучення міжнародної допомоги та інвестицій.

Також у зустрічі взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, голова Комісії з питань правової реформи при Президенту України, народний депутат Сергій Іонушас, заступник керівника Офісу

Глави держави Андрій Смирнов, міністр юстиції України Денис Малюська, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, посли країн G7 та Європейського Союзу в Україні.

Учасники зустрічі узгодили спільну заяву щодо імплементації судової реформи в Україні, в якій, зокрема, наголошено, що успішна реалізація судової реформи має вирішальне значення для майбутнього країни, відповідає високим суспільним очікуванням та запиту на справедливість. У документі привітали здійснені міжнародними партнерами та органом суддівського самоврядування кроки щодо виконання норм Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№ 1629-IX). Водночас учасники зустрічі занепокоєні тим, що Рада суддів України не вжила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог Закону № 1635-IX в частині делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час. У заяві наголошено на необхідності якнайшвидшого завершення формування Етичної ради та конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та початку їхньої роботи.

Фото: president.gov.ua