Цей проект реалізований завдяки співпраці з обласною радою, ОДА та за підтримки Державного агентства лісових ресурсів і міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. В інноваційний комплекс інвестували майже 90 млн грн, з них понад 36 млн грн виділено з обласного бюджету.

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарств очікують, що протягом року можна буде вирощувати до 10 млн сіянців.

«У збудованому інноваційному розсаднику за сучасною технологією вирощуватимуть сіянці біологічно стійких, високопродуктивних порід для відновлення лісів Карпат та рівнинної частини. Це ялиця біла, бук лісовий, сосна звичайна, дуб звичайний, модрина європейська», — прокоментував начальник управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

«Це, безумовно, великий крок вперед. І ми будемо підтримувати запровадження таких проектів, а Львівщину будемо ставити в приклад. Важливо, щоб якомога більше таких проектів мали змогу отримувати фінансування з Державного фонду регіонального розвитку», — наголосив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Завдяки спільним зусиллям та застосовуючи найкращі європейські практики і лісівничі технології, маємо сучасний лісорозсадницький комплекс, аналогів якому нема в Україні. Понад 41% інвестованих коштів — це кошти обласного бюджету.

Це не тільки лісівничий, а й екологічний проект. Завдання, які стоять перед лісовою галуззю, — це збереження і відтворення лісів. І це надзвичайно важливо для нашого регіону, бо ліси на Львівщині займають 32% територій», — наголосив голова ОДА Максим Козицький.

З великим успіхом львівських лісівників привітав і міський голова Львова Андрій Садовий: «Приїжджаєш сюди і бачиш сотні тисяч саджанців. Тому є надія, що дихатимемо свіжим повітрям. Нелегко було збудувати в наших непростих умовах цей комплекс, бо коли щось робиш, завжди є ті, хто критикує. Коли нічого не робиш — нікому не заважаєш. Велика подяка лісівникам — і щоб їм ніхто не заважав, щоб у Львові та в області виростало якомога більше красивих дерев».

А розпочався цей інноваційний проект з ініціативи лісових державних господарств Львівської області інвестувати частину зароблених ними коштів у майбутнє лісів західного регіону України. Було закуплено за кордоном сучасну технологію шведської компанії ВСС АВ, яка є світовим лідером у виробництві устаткування для лісових центрів і розсадників — так на Львівщині розпочався новий період у відновленні лісів за європейськими технологіями.

Львівська область.

На знімку: начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, міський голова Львова Андрій Садовий, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов і голова ОДА Максим Козицький.

Фото прес-служби ОДА.