Унікальний медичний проект реалізують у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні (на знімку). Оперують дітей з порушенням функцій верхніх чи нижніх кінцівок (контрактури чи післяопікові рубці) провідні опікові хірурги зі США.

Разом з більш як тридцятьма дніпровськими медиками вони вже розпочали роботу.

Глава проекту — професор Гарвардської медичної школи та лікар клініки Massachusetts General Hospital Геннадій Фузайлов, який бере активну участь у лікарських місіях. Проект передбачає лікування дітей з тяжкими випадками з усією країни та обмін безцінним досвідом. Хірурги, які прибули, спеціалізуються на обличчі, руках і тілі, що дає змогу на одній дитині одночасно проводити три-чотири операції. Лікарі вважають за необхідне робити акцент не на кількості, а на якості операцій.
«У цій роботі задіяні й місцеві хірурги, медсестри. Тому після таких операцій вони зможуть самостійно оперувати тих дітей, які звернулися до нас, але не були відібрані. Ми відкриті для подальшої співпраці і консультацій з ними», — підкреслив Геннадій Фузайлов.

У лікарні виділили окремий поверх, підготували операційні, перев’язочні, палати реабілітації.

«Дуже цінно для колективу бути учасниками такої місії. Ми максимально все врахували й облаштували відповідно до вимог, щоб комфортно та безпечно було як лікарям, які залучені до проекту, так і дітям, яких оперують», — розповів генеральний директор медзакладу Олексій Власов.

З більш ніж ста заявок організатори відібрали для участі в проекті 35 дітей з різних областей України. Пацієнтам від півтора до 19 років.

Одними з тих, хто потрапив до проекту, стали Юлія Яночкіна із сином Іваном із Синельникового. Їхня історія триває вже дев’ять років. Унаслідок нещасного випадку дитина дістала численні травми.

«У жовтні 2013 року син підпалив себе запальничкою. На ньому спалахнув увесь одяг. Потрапив з опіками до обласної дитячої лікарні. Дев’ять днів у реанімації, а далі — численні операції. Вже сім років лікуємося тут. Почувши про місію американських лікарів, подали заявку. Сину встановлять імплантат у голову, щоб росло волосся, не тягнула рука, а також відновлюватимуть вухо».

Два роки тому одержав серйозні хімічні опіки восьмирічний Кирило Похиленко із Дніпра.

«У сина були опіки 40 % тіла, дуже постраждала ліва сторона. Завдяки професіоналізму лікарів його врятували. Учора зробили чергову операцію, вона тривала 3,5 години. Проводили одночасно кілька втручань», — розповіла його мама Євгенія.

За словами начальниці відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям і матерям ОДА Наталії Шмалько, цей проект може стати довгостроковим, оскільки є багато охочих дітей з усією країни: «Крім того, наші лікарі з нетерпінням чекають і на лекції, і на семінари за участю американських колег, які також заплановані в рамках візиту».

Фото з відкритих джерел.

Дніпро.