Тим часом під стінами Верховної Ради у Маріїнському парку тривав мітинг на підтримку курсу дій Президента. Там зібралися кілька тисяч мітингувальників. У руках вони тримали національні прапори та з символікою Партії регіонів. Протягом дня з трибуни виступали не лише народні депутати, а й активісти майдану. Головний зміст: «Що Україні може запропонувати старушка Європа?» та «Будуватимемо Європу в Україні».

Водночас представники парламентської фракції Партії регіонів переконані, що більшість громадян, які вийшли на Євромайдан, зацікавлені у розв’язанні ситуації шляхом конструктивного діалогу, а не протистояння і не поділяють ідеї опозиційних лідерів. «Ініціатива щодо проведення круглого столу за участі лідерів громадської думки, молоді, профспілкових організацій із залученням опозиції є досить слушною. Це розумний і правильний підхід у ситуації, що склалася в країні», — вважає Віталій Журавський.

За його словами, мета мітингувальників докорінно відрізняється від тих кінцевих цілей, які перед собою ставлять представники опозиції. «У запалі боротьбі за владу лідери опозиції готові жертвувати будь-чим, навіть здоров’ям та безпекою простих громадян. Якби кандидатам у президенти від опозиції сказали, що в результаті перевороту і захоплення влади вони здобудуть президентське крісло, але до обіду, а після обіду треба буде тікати з країни, думаю, вони б і на таке погодилися. Жадоба влади запаморочила їхню свідомість і позбавила здорового глузду», — сказав народний депутат.

На його переконання, вихід зі складної політичної ситуації можливий тільки за умови конструктивного діалогу між владою та громадянським суспільством із залученням опозиції.

Інший представник фракції Партії регіонів Дмитро Святаш назвав заяви опозиції про мирний характер протестів — брехнею. Однак, зауважив він, незважаючи на ситуацію, що склалася, керівництво країни робить усе можливе для мирного врегулювання штучно створеної вождями майдану політичної кризи.

«Понад 20 років ми живемо в незалежній державі, і весь цей час різні покоління людей будують демократичне суспільство. Але демократія й охлократія — абсолютно різні поняття», — зазначив політик.

Він також висловив здивування щодо цифр, які називаються при підрахунку кількості мітингувальників. «Цифри у кілька сотень разів завищені. Таким чином здійснюються спроби нав’язати думку майдану 45-мільйонній країні. Це абсолютно недемократичний і неєвропейський підхід», — переконаний Дмитро Святаш.

Що стосується спроб опозиції залучити як посередників європейських і американських політиків, то, на думку регіонала, це дуже нагадує спроби російських князів покликати вікінгів для того, щоб урегулювати власні міжусобні конфлікти. «Це не європейський шлях. Якщо ми самі всередині своєї країни не розберемося в наших протиріччях, то гріш нам ціна», — констатував парламентарій.

Вл. інф.

ДОСЛІВНО

Народний депутат із фракції Партії регіонів Дмитро Святаш: «Демократія — це коли меншість підкоряється волі більшості, але більшість прислухається до меншості. Для цього існують певні демократичні інститути — свобода зібрань, парламентська форма демократії. На жаль, нічого спільного з вищевказаним у діях мітингувальників у Києві не простежується».

9 грудня 2013. Київ, адміністративний центр. У таборі прибічників Партії регіонів (навпроти Маріїнського палацу).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.