Позивач вимагає від держави внести зміни в постанову Кабміну «Про затвердження переліку історичних населених пунктів України», в якому зазначена дата заснування Одеси.

Спочатку позивач звернувся до суду ще в травні 2019 року, але тоді в розгляді позову йому відмовили, тому що жодні права позивача зазначенням тієї або іншої дати заснування Одеси в офіційних документах не порушуються, та й історичні питання до компетенції адміністративного суду не входять. Такого само висновку дійшов і Апеляційний адмінсуд Києва, який підтвердив висновки суду першої інстанції.

Однак Верховний Суд вирішив по-іншому. На його думку, згадана постанова «Про затвердження переліку історичних населених пунктів України» вступає в суперечність із постановою Верховної Ради від 2015 року, якою та включила 600-річчя Одеси у список пам’ятних дат, що відзначалися того року. Іншими словами, на думку суду, позивач просить розтлумачити правову колізію й вирішити суперечність між двома документами.

Загалом суд визнав рішення судів першої і другої інстанцій відмовити в розгляді позову некоректними й зобов’язав Окружний адмінсуд Києва розглянути питання про зміну дати заснування Одеси в офіційних документах по суті.

Одеська область.