У такий спосіб вони протестували проти рішення влади Приштини не впускати на територію Косово автомобілі із сербськими реєстраційними номерами.

Раніше серби вільно в'їжджали на машинах із сербськими номерами до Косово. А тепер повинні на кордоні купити за п'ять євро тимчасові косовські номери й пересуватися з ними територією свого колишнього краю (протягом двох місяців).

Президент Косово Вьоса Османі повідомила іноземним журналістам, що це захід у відповідь на дії сербської влади. За її словами, Косово протягом п'яти років виконувало умови угоди про вільне пересування, підписаної у Брюсселі 14 вересня 2016 року. Однак Сербія ігнорувала домовленості й не впускала до країни автомобілі з номерами, які починаються з букв RKS (Республіка Косово), що припускає статус незалежної нації. Проти цього різко заперечувала влада Белграда й вимагала замінити їх на тимчасові сербські реєстраційні номери. А тепер Приштина запровадила дзеркальні заходи, що й обурило сусідів.

Керівник косовської делегації на переговорах із Сербією Беснік Біслімі спробував заспокоїти сербів, які живуть у Косово. Він зазначив, що рішення уряду не спрямоване проти них, а поширюється на автомобілі, які в'їжджають із Сербії. Біслімі заявив, що в країні напруга зростає, тому владі довелося направити в місця, де проживають етнічні серби, броньовані машини й поліцейських спецпризначенців. Вони стежитимуть за дотриманням правопорядку в цьому регіоні.

Біслімі обвинуватив Белград у тому, що звідти підігрівають протестні настрої. У свою чергу президент Сербії Александр Вучич попередив Приштину, що буде змушений просити допомоги в НАТО й командування КФОР для захисту життя та майна етнічних сербів, проти яких може бути застосоване насильство.

Як повідомляють сербські ЗМІ, нове напруження в Косово посилюється і може справді перерости в сутички косовських сил правопорядку та сербів, які проживають там.