Так, під час Економічного форуму в Карпачі віце-маршалок Сейму РП від правлячої партії «Право і справедливість» (ПіС) Ришард Терлецький заявив, зокрема, що в разі розвитку відносин між Варшавою та Брюсселем у такому дусі, як це виглядає нині, «будемо змушені шукати жорстких вирішень». Інший депутат Сейму від ПіС — Марек Суський — під час виступу в місті Радом навіть не виключив необхідності боротьби з Євросоюзом. Мовляв, якщо відносини й надалі будуть такими ж кепськими, то, як і польське підпілля в період Другої світової, вони мають «боротися з брюссельським окупантом», який «присилає намісників», котрі прагнуть «навести в Польщі лад», «поставити на коліна», щоб вона була не «гордою державою вільних поляків», а «німецьким ландом».

В опозиційних політичних силах не менш драматично представляють тезу реальності «Полекзіту» в разі продовження нинішньої політики партії влади стосовно ЄС, яку оцінюють як «цілком провальну».

Тим часом лідер ПіС Ярослав Качинський чітко дав зрозуміти, що тема «Полекзіту» «є пропагандистською вигадкою», і заявив, що його партія «однозначно бачить майбутнє Польщі в ЄС».
Натомість експертам доводиться стримувати непримиренних політичних опонентів. Серед інструментів, що можуть слугувати для остудження «гарячих голів», найбільш серйозно політиками сприймаються, зокрема, опитування суспільної думки.

На початку цього тижня газета «Жечпосполіта» опублікувала дані опитування, головне запитання якого звучало так: «Як би ви проголосували, якби референдум про присутність Польщі в ЄС відбувався нині». Результат має такий вигляд: 64,5% респондентів проголосували б за присутність Польщі в ЄС, 16,2% — проти, 7,2% — не взяли б участі в референдумі, а 12,1% — не знають, як проголосували б.

Минулого тижня в опитуванні на замовлення журналу «Впрост» поляків запитали напряму: чи має їхня країна вийти з ЄС? За його результатами лишень 7,4% респондентів висловились за вихід Польщі, 5,5% — не визначилися. Перевага прихильників ЄС становила загалом 85,5%: 65% вважають, що «безумовно має залишатись в ЄС», а 20,8%, що «радше повинна».

Нагадаємо, причиною загострення відносин між Варшавою і Брюсселем є питання, пов’язані з судовою реформою та свободою ЗМІ. Зокрема, ЄС вимагає ліквідувати Дисциплінарну палату Верховного суду, яка може впливати на незалежність суддів. А офіційна Варшава не погоджується на євросоюзівський диктат.