«Це означає додаткові обмеження щодо дистанції та кількості місць у громадських закладах, однак згідно з постановою уряду бізнесу пропонується два варіанти роботи. Працювати без додаткових обмежень, але для цього 80 відсотків персоналу та всі відвідувачі повинні мати жовтий ковід-сертифікат, що засвідчує отримання однієї дози вакцини, негативний ПЛР-тест або довідку про одужання. Бізнес має самостійно перевіряти наявність цих документів. Або ж працювати з усіма додатковими обмеженнями жовтої зони та не перевіряти відповідні документи про вакцинацію», — зазначив прем’єр, зауваживши, що вибір варіанта роботи залишається за підприємцями.

За словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, для навчальних закладів передбачено, що в умовах жовтого рівня вони працюватимуть у звичайному режимі, якщо 80 відсотків персоналу буде щеплено принаймні однією дозою вакцини. Якщо ж ця цифра менша, то навчання має продовжуватися у дистанційному режимі. Водночас, за словами міністра, у звичайному режимі, незалежно від рівня епіднебезпеки, працюватимуть заклади дошкільної освіти та навчатимуться учні 1—4-х класів закладів загальної середньої освіти.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що за результатами урядової наради планується запровадити обо-в’язкові щеплення від коронавірусу для працівників закладів освіти, міністерств, органів влади, а також місцевих державних адміністрацій. «Такий підхід уже передбачено чинним законодавством, зокрема, статтею 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», — сказав він.

Д. Шмигаль також звернув увагу, що найближчим часом деякі регіони можуть перейти в червону зону. «У цих регіонах бізнес зможе працювати, якщо всі працівники та всі відвідувачі матимуть зелені ковід-сертифікати», — нагадав він.

Оскільки останнім часом почастішали факти підробки документів, які підтверджують проведення щеплень від особливо небезпечних хвороб, зокрема, від коронавірусу, уряд пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за такі дії. Зокрема, за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних хвороб, передбачається штраф у розмірі 17 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років. За внесення медичним працівником завідомо неправдивих даних про проведення щеплень пропонується карати штрафом у розмірі від 34 до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до двох років із забороною займатися медичною діяльністю на строк до трьох років.

За виготовлення з метою збуту або ж збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень, передбачається запровадити відповідальність у розмірі штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

«Сьогодні ми підтримуємо відповідний законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про щеплення. Такі безвідповідальні дії — це загроза для всього суспільства, і ми будемо реагувати відповідним чином. Сподіваємося, що парламент підтримає цю важливу для суспільства ініціативу», — зазначив прем’єр.

Важливою темою засідання уряду стала робота над імплементацією Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми подаємо до Верховної Ради понад двадцять законопроектів, які наближують Україну до Євросоюзу та найкращих європейських практик і стандартів життя», — повідомив Д. Шмигаль, зазначивши, що чотири законопроекти стосуються приєднання України до Єдиного цифрового ринку ЄС. Ідеться про внесення змін до законодавства щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг та укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації. «На практиці це означає відсутність бар’єрів для електронної торгівлі між Україною та ЄС або можливість використовувати електронний цифровий підпис у зовнішньоекономічній діяльності. Усе це дасть змогу прискорити розвиток та використання технологій CardID, BankID, MobileID. Електронні підписи, електронні печатки стануть абсолютною буденністю для бізнесу, завдяки якісному провадженню цих законів», — зазначив прем’єр.

Підтримані урядом законопроекти щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування передбачають, що вантажівки понад 12 тонн мають сплачувати за користування такими дорогами.

«Тисячі кілометрів доріг в Україні будуються за рахунок коштів платників податків. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок. Тому для них пропонується встановити оплату за проїзд дорогами загального користування. Кошти від вантажівок будуть консолідуватися в державному дорожньому фонді, що стане додатковим ресурсом для створення якісно нової інфраструктури», — вважає прем’єр.