«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 3:0. Голи: Траоре, 30, 54, Патрік, 61.

«Шахтар»: Пятов, Додо, Марлон, Матвієнко, Ісмаїлі (Соломон, 68), Степаненко (Маркос, 78), Майкон, Марлос (Кривцов, 68), Патрік, Педрінью (Конопля, 88), Траоре (Сікан, 78). Тренер — Роберто Де Дзербі.

«Динамо»: Бойко, Кендзьора (Караваєв, 67), Забарний, Сирота, Миколенко, Сидорчук (Андрієвський, 66), Шапаренко, Буяльський, Циганков,
де Пена (Вітінью, 70), Супряга (Гармаш, 67). Тренер — Мірча Луческу.

Рефері — Андрій Коваленко (Полтава).

Київ. НСК «Олімпійський». 25 000 глядачів.

8 градусів.

Для «гірників» і їхнього нового тренера Роберто Де Дзербі цей матч мав особливе значення. Треба було рятувати репутацію. Адже в чемпіонаті «Шахтар» поки що видатної гри не показує. А в групі Ліги чемпіонів стартував з принизливої поразки від «Шерифа» (0:2). І свої плани умовні господарі здійснили на всі сто відсотків.

Хоча в дебюті зустрічі ініціативою заволоділи кияни, які організували кілька перспективних атак. Однак чудовими моментами не скористалися Циганков і Буяльський.

Поступово темп упав, було багато боротьби. І з цієї ситуації зиск отримали донеччани, котрі відкрили рахунок. Кияни не змогли вчасно вибити м’яч із карного майданчика, Траоре пробив головою, м’яч влучив у бокову стійку, а Забарний заніс його у ворота.

Після перерви «Шахтар» розігрався ще більше. І провів два м’ячі. Один з них записав на свій рахунок Траоре (на знімку), а другий красивим ударом здалеку забив Патрік.

Хоча заради справедливості варто сказати, що й «Динамо» створило купу моментів. Але цього разу більше поталанило «гірникам». Та й Пятов, який переживає другу футбольну молодість, був в ударі.

Роберто Де Дзербі:

— Як зарядив гравців на матч? Сказав, що ми — «Шахтар». У нас престижний клуб, який багато чого виграв. Але минулий сезон завершився без трофеїв — «Динамо» взяло чемпіонство. У нас є сильні футболісти. Потрібно взяти їхні якості, додати характеру — і тоді різниця між нами та «Динамо» зменшується.

Не все вирішують ноги. Потрібна голова та гаряче серце. Без цього немає команди, немає великих футболістів. Я дуже люблю працювати над тактикою та технікою футболістів, але якщо не додавати емоцій, це не працює, немає необхідного ефекту.

У «Шахтаря» зараз є делікатний момент. Українські гравці для нас дуже важливі, але вони діляться на дві групи: дуже досвідчені та надто молоді. А між ними тільки Матвієнко. Молодим гравцям потрібен час для прогресу, щоб вони через два сезони були на тому рівні, як динамівці Циганков, Забарний, Шапаренко. Тепер маємо щастя, що є Степаненко, Марлос, Пятов, Кривцов. Вони показують шлях молоді. Я хочу, щоб Марлос продовжив контракт. Як і Степаненко. Для нас це дуже важливі виконавці.

Мірча Луческу:

— Зустріч могла не відбутися, бо ми виграли і чемпіонат, і Кубок країни. Мої гравці не мали необхідної мотивації. Я знав, що вони не піднімуться на той рівень мотивації, який був у суперника.

Такі матчі часто граються до першого гола. Одна велика помилка може все вирішити. Напевно, дається взнаки відсутність досвіду наших молодих виконавців. На жаль, ми не реалізували свої моменти, а суперник реалізував. Довелося сміливіше йти в атаку, а швидкі гравці «Шахтаря» скористалися цим і забили. З’явилася знервованість. Почали грати довгими передачами, хоча я просив коротко розігрувати, контролювати м’яч.

У мене з гравцями була щойно розмова в роздягальні. Про матч, про те, що трапилося. Можна було краще контролювати гру. Не можна так програвати єдиноборства. Ми розслаблено поставилися до цього. Проаналізуємо гру, адже незабаром — зустріч із «Шахтарем» у чемпіонаті.

Рік команда не програвала в чемпіонаті та кубку. Важко тримати мотивацію на високому рівні. Розслабленість припала якраз на цей матч. Потрібно працювати далі. Відчувалася відсутність Бєсєдіна, адже в таких матчах важливо, щоб хтось міг протиснути. Це звучить як виправдання. Я не хочу виправдовуватися. «Шахтар» сьогодні був сильнішим.

Не сподобалася агресивна атмосфера матчу і те, що тренерський штаб і запасні «Шахтаря» вискакували на поле. Це неприхована неповага до нас і вияв сумнівного виховання. Не було фейр-плей. Нам кажуть, що ми тиснемо на суддів. Я такого не знаю. Навпаки — ми постійно отримуємо фоли та жовті картки.

Фото ФК «Шахтар».