Світанковий край на берегах Айдара і Деркула реформується. Децентралізація відбувається й на Луганщині.

Старобільщина як один зі східних районів України має сучасну мережу територіальних громад. Нині серед них одна міська, п’ять селищних та дві сільські.

Зазначені ради на відповідних сесіях затвердили власні герби та прапори. У ювілейний рік Незалежності України слобожанська геральдика досягла неабиякої самобутності та колоритності як у кожній адміністративно-територіальній одиниці, так і в територіальній громаді.

У калейдоскопі кольорів місцевої символіки переважають сині з відтінками, червоні та зелені. У переважній більшості гербів присутні золоті колоски пшениці, зелені вінки з дубовим листям, червоні грона калини. А прапори майорять переважно синьо-жовті із широкою гаммою веселкових кольорів. 

Різнобарвна символіка збагачена дарунками хліборобської праці — життєдайним короваєм, міфологічним рогом достатку, є й стилізовані зображення пшеничних та соняшникових ланів, марківської цибулі, дозрілих яблук. А на гостину, як і годиться, — свіжоспечена духмяна паляниця із сільничкою на святковому рушнику.

Духовні й патріотичні мотиви проілюстровані архітектурними перлинами краю — православними соборами, церквами, волелюбне козацтво — зображеннями коня, шаблі, булави, підкови тощо.

Окрасою деяких гербів і прапорів є золотий бабак, білий лелека з чорним пір’ям на крилах, червоними лапами та дзьобом.

Майже кожна композиція герба має рангові вінці (корони, що вказують на ранг власника), щитотримачі, стрічки кольорів Державного прапора України з назвами територіальних громад або історичними датами.

Нові геральдичні знаки переконливо доводять, що Старобільщина як невід’ємна частина Луганщини — це єдина Україна — велика європейська держава з багатою минувшиною й сучасністю. Цілком зрозуміло, що під час реформування місцевого самоврядування відбулися динамічні зміни й у символіці. Наочний приклад позитивних зрушень у цій царині демонструють територіальні громади східного прикордоння Української держави.

Луганська область

 

Герб затверджено рішенням обласної ради 15 травня 1998 року, прапор — 4 вересня 1998-го.

Старобільський район

Герб і прапор затверджено рішенням районної ради 18 серпня 2009 року.

Біловодська селищна територіальна громада

Герб і прапор затверджено рішенням селищної ради 20 вересня 2019 року.

Білолуцька селищна територіальна громада

Герб затверджено рішенням селищної ради 28 травня 2010 року.

Чмирівська сільська територіальна громада

Герб затверджено рішенням сільської ради 25 січня 2018 року.

Марківська селищна територіальна громада

Герб і прапор затверджено рішенням селищної ради 18 серпня 2020 року.

Новопсковська селищна територіальна громада

Герб і прапор затверджено рішенням селищної ради 28 березня 2019 року.

Шульгинська сільська територіальна громада

Герб і прапор затверджено рішенням сільської ради 5 грудня 2019 року.