Таке рішення минулої середи ухвалили федеральний міністр охорони здоров’я та глави таких відомств більшості земель. Під час голосування утрималися лише Бремен і Тюрінгія. Міністри зазначили, що нині вакцини від коронавірусу вже достатньо, аби всі жителі ФРН мали змогу отримати імунітет. Тому, якщо особа не зробила щеплення, то це її власне рішення, за наслідки якого вона сама нестиме відповідальність.

Щоправда, є виняток: групам людей, котрі мають медичні протипоказання проти щеплення, які підтверджує лікар, фінансова компенсація за втрату заробітку в разі карантину сплачуватиметься.

Працівники, котрі через карантин змушені залишатися удома, мають право на повне відшкодування заробітної плати впродовж шести тижнів і 67% — із сьомого тижня. Вони продовжують отримувати свої гроші безпосередньо від роботодавця. А він одержує відшкодування від відповідного органу. Лише починаючи із сьомого тижня, працівники мають самі подавати заяву про компенсацію.

Але з 1 листопада цей порядок не застосовуватиметься стосовно людей, котрим рекомендовано вакцинуватися, але вони відмовилися це робити через приватні причини.

Сам карантин може бути запроваджений у результаті контакту з інфікованою вірусом особою. Чи тим, кого не допустили до роботи після повернення із-за кордону з зони ризику. Обмежувальні заходи зазвичай не застосовуються до тих, хто пройшов повну вакцинацію.

Ситуацію прокоментував міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан: «Це не тиск, як дехто вважає, а справедливість стосовно вакцинованих. І це — гроші платників податків. Чому інші мають платити за те, щоб хтось відмовився від вакцинації?» — заявив Шпан в інтерв’ю виданню Handelsblatt.

Чи вплине таке жорстке рішення відомства охорони здоров’я на бажання вакцинуватися «антищепленців» — покаже час. А поки що, за даними державної статистики, в Німеччині кількість вакцинованого населення старшого за 18 років становить 78,3%, підлітків 12—17 років — майже 40%.

А ось результати опитувань громадської думки свідчать про те, що кількість догматичних противників вакцинації становить 10% дорослого населення. Аргументами їхньої позиції є: світова змова з «чіпування» людей, відсутність віри в існування коронавірусу, політичний протест проти влади, недовіра до політиків.

Серед противників щеплення також ті, хто не сумнівається у дієвості вакцини, але боїться побічних ефектів від неї. Це здебільшого батьки малолітніх, пари, котрі планують зачати дітей, вагітні жінки.

Тим часом, за повідомленням Інституту імені Роберта Коха, в Німеччині зафіксоване зростання кількості інфікованих коронавірусом за добу, 23 вересня: 10 тисяч 696 осіб, 115 — померли від ковіду.

Берлін.