Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України, а приземлення літака в аеропорту «Бориспіль» транслював у прямому ефірі телеканал «UA: Перший».

За інформацією відомства, евакуаційному рейсу передували переговори за участі Міністерства закордонних справ, ГУР Міноборони, Офісу Президента, представників Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.

У Міноборони уточнили, що на літаку повернулися 30 громадян України та члени їхніх родин, 9 осіб із правом на постійне проживання в Україні, 18 осіб за запитом Ватикану, 2 особи — за запитом Канади. Серед евакуйованих є студенти, які найближчим часом навчатимуться в римському університеті La Sapienza, а також члени їхніх родин, повідомив співробітник секретаріату уряду Андрій Юраш.

Нагадаємо: раніше з Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців, членів їхніх сімей, іноземних журналістів, міжнародних правозахисників та людей, яким загрожувала небезпека.

Тим часом

Всесвітня продовольча програма ООН б’є на сполох через ситуацію в Афганістані. За її даними, економічна криза вже призвела до того, що повністю забезпечені продуктами харчування лише п’ять відсотків населення країни. Водночас кількість афганців, яким загрожує голод, досягла 14 мільйонів. Про це агентству Reuters повідомив директор продовольчої програми ООН Девід Бізлі. За його словами, після декількох років посухи, конфліктів, погіршення економіки та пандемії COVID-19 на Афганістан очікує «ідеальний шторм». Для запобігання гуманітарній катастрофі ООН буде потрібно принаймні 200 мільйонів доларів. ООН сподівається, що необхідний для допомоги Афганістану бюджет виділять США, а також Катар та інші країни Перської затоки.

На знімку: родина Мухаммада Захіра обідає (місто Мазар, Афганістан).

Фото WFP/Arete.