У рамках заходу було презентовано урядовий законопроект «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» (№ 4664). Крім того, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, відбулось обговорення проблемних питань адміністративно-територіального устрою України та шляхи їх законодавчого врегулювання.

За словами голови комітету Андрія Клочка, схвалення законопроекту № 4664 стане наступним кроком упровадження реформи децентралізації в Україні. Він повідомив, що ключовим завданням комітету на сьогодні є забезпечення законодавчих змін, спрямованих на те, щоб кожна територіальна громада ставала справді спроможною, могла надавати громадянам повний спектр необхідних адміністративних послуг, забезпечувала їм комфортні умови для життя.

Модератор заходу, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін наголосив на необхідності законодавчого забезпечення вирішення питань адміністративно-територіального устрою відповідно до Конституції України задля успіху реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою. В. Безгін вказав на важливість відкритої експертної дискусії щодо основних положень законопроекту № 4664. Адже він, за словами депутата, попри актуальність містить і низку суперечливих моментів та прогалин. Зокрема, основа адмінтерустрою при-в’язана до сіл, селищ, міст, при цьому відсутні визначення і прив’язка до територіальних громад. Нечітко розмежовано повноваження між парламентом та урядом, не передбачено процедуру громадської участі.

У свою чергу керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату-ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску відзначив реформу децентралізації в Україні як одну з найуспішніших та поінформував, що Рада Європи цілком підтримує продовження реформи адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування в Україні.

За словами керівника Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») Габріеля Абрагама, територіальний устрій є важливим і ви-
значає просторові юрисдикції відповідних органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади. Саме тому для проекту «Говерла» важливою є підтримка законодавчого визначення цих питань. Габріель Абрагам висловив сподівання, що цей закон стане справжнім інструментом децентралізації.

Засідання круглого столу відбулося за сприяння та підтримки Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».