Заснований у 1921 році, цей заклад вищої освіти є найстарішим на сході України, який починав тернистий шлях з Донецьких вищих педагогічних губернських курсів.

Упродовж століття університет випустив тисячі фахівців і науковців, які зробили гідний внесок у розвиток вітчизняної і світової науки та освіти, стали активними творцями духовної та матеріальної культури України.

На урочистостях за участю представників органів влади та професорсько-викладацького складу навчального закладу заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров зачитав привітання Президента України Володимира Зеленського. Цього дня на адресу університету надійшли теплі слова й від парламенту та уряду нашої країни.

Звертаючись до присутніх, голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай зазначив: «Вдячний вам, шановні освітяни, за те, що університет відновив свою діяльність на деокупованій території не тільки на папері, а й фактично. Ви робите великий внесок у реінтеграцію молоді поки що окупованих територій Луганщини, ви даєте студентам з-за лінії розмежування можливість жити вільно та повноцінно».

На урочистому заході були відзначені нагородами в. о. ректора, голова вченої ради, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор Віталій Курило, проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат історичних наук, доцент Олександр Бабічев. Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено завідувача кафедри алгебри та системного аналізу Анатолія Жучка. Завідувач кафедри української філології та загального мовознавства Катерина Глуховцева отримала орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Після урочистої частини поважні гості оглянули відремонтовані навчальні корпуси Луганського національного університету в Рубіжному та відвідали тематичну виставку, присвячену ювілею університету (на знімку).

Фото з відкритих джерел.