У північній громаді Косово група етнічних сербів, які проживають в адміністративному центрі Зубин Поток, підпалила будівлю служби, де реєструються автомобілі й видаються номери для пересування територією Косово. Ще в одному косовському місті Звечан, де також компактно проживають етнічні серби, юрба оточила такий самий офіс і до прибуття поліції частково розгромила його.

У такий спосіб серби, котрі мешкають у Косово, намагалися виразити незгоду з рішенням влади Приштини не впускати на територію Косово автомобілі із сербськими реєстраційними номерами. Щоб вільно пересуватися в Косовсько-Митровицькому окрузі, та і всією країною, серби повинні поміняти сербські реєстраційні номери на тимчасові косовські.

Влада Косово збільшила присутність своїх сил правопорядку в усіх населених пунктах північної частини країни та на кордоні із Сербією, де щодня протестують представники сербського населення. У відповідь Сербія підтягла до кордону танки, а в небі постійно з’являються винищувачі й військові вертольоти.

Напруження спричинило занепокоєність в Албанії. Журналісти популярного телеканалу «Ора ньюз» зняли скупчення військової техніки на кордоні Косово із Сербією та винищувачі, котрі низько пролітають. Міністерство європейських і закордонних справ Албанії виступило із заявою, у якій ідеться про те, що країну, котра входить до НАТО, дуже турбує ескалація напруги в безпосередній близькості від її території. «Військова техніка Сербії поблизу від кордону з Косово військові, літаки, що постійно літають, викликають тривогу в людей і побоювання, що все може закінчиться насильством. Ми вважаємо, що сербська влада має на меті дестабілізувати становище в Косово», — цитують заяву албанські ЗМІ. МЗС Албанії наголосило, що ці дії суперечать міжнародним угодам, спрямованим на встановлення порядку й стабільності в регіоні. Тирана закликала Белград негайно відвести армійські підрозділи й військову техніку від кордонів із Косово й приступити до деескалації ситуації в регіоні.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель також закликав Белград і Приштину вжити термінових заходів з деескалації конфлікту. «Будь-які подальші провокації чи односторонні та нескоординовані дії будуть не-прийнятні», — зазначив європейський дипломат. Він повідомив, що постійно перебуває на зв’язку з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

У Приштині величезне занепокоєння викликає поява в зоні конфлікту громадян третіх країн. Як ви думаєте — яких? Звісно, Росії. Так, косовський телеканал RTV Dukagjini інформує, що поліція минулого четверга затримала там трьох громадян з підозрілими баулами, в яких було виявлено електронне обладнання, про призначення якого не повідомляється. Крім того, в затриманих буди фальшиві документи. Одного з громадян РФ — Сергія Бєлоуса — раніше вислали з Албанії за підозрою у протизаконній діяльності. Другим затриманим виявився Олег Деркач. Обидва вони воювали на боці сепаратистів на Донбасі. Видання повідомляє, що третьому невідомому вдалося втекти від поліцейських, сховавшись у натовпі сербів. Тепер його розшукує поліція.