Як повідомляє Укрінформ, делегати асамблеї цього разу зосередяться на питаннях права на здорове довкілля, клімату та міграції. Заслухають щонайменше сім доповідей. Також на сесії розглядатимуть ситуацію в Афганістані, наслідки конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, питання міграційного тиску на кордонах Литви, Латвії і Польщі з Білоруссю, політичні переслідування корінних народів у Криму з боку Росії. У роботі ПАРЄ братиме участь українська делегація на чолі з народною депутаткою Марією Мезенцевою.

До речі, напередодні відкриття сесії голова української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева нагадала, що 26 вересня 1995 року депутати ПАРЄ проголосували за вступ України до Ради Європи. «Уже 26 років Україна гідно доводить звання держави — члена Ради Європи, яка підтримує основоположні цінності — демократія, верховенство права, права людини, які в разі порушення та відсутності справедливості на національному рівні можуть бути захищені в Європейському суді з прав людини. Тому для всіх країн-членів це дуже важлива інституція. А наразі для України вибір судді до ЄСПЛ — найважливіше питання», — зазначила М. Мезенцева на своїй сторінці у Фейсбуці.

Крім того, за її словами, цей тиждень у ПАРЄ буде присвячений екології, гендерній політиці, соціо-економічним питанням, міграційній кризі в Білорусі, Афганістану та виборам до ЄСПЛ.

Як повідомляв «Голос України», російська делегація не прибула на осінню сесію через вакцинні обмеження. Відзначається, що таке рішення ухвалили через те, що Франція не визнає російську вакцину «Спутник V», і у зв’язку з цим обмежила російських депутатів у пересуваннях. Натомість російська делегація стежитиме за роботою асамблеї дистанційно. Раніше на представників РФ було накладено санкції через анексію Криму та збройну агресію на Донбасі. Зокрема, російська делегація була позбавлена права голосу. Щоправда, на знак протесту в той період росіяни взагалі не брали участі в засіданнях ПАРЄ. Та згодом їм вдалося переломити ситуацію на свою користь, і тепер на заваді їхньої повноцінної роботи у ПАРЄ стоїть лише вакцинація «Спутником V».

А тим часом учора, крім затвердження порядку денного роботи осінньої сесії, у Палаці Європи вручили премію з прав людини імені Вацлава Гавела за 2021 рік, яка присуджується за видатну діяльність у громадянському суспільстві із захисту прав людини. Премія ПАРЄ з прав людини імені Вацлава Гавела була заснована в 2013 році. Її матеріальна винагорода становить 60 тисяч євро.

Цього року лауреатом премії стала лідерка білоруської опозиції Марія Колесникова, яка нині перебуває у в’язниці. Премію отримала сестра ув’язненої Тетяна Хомич (на знімку). За її словами, сам факт того, що Марія стала лауреаткою премії Вацлава Гавела, є свідченням підтримки білоруського народу.

В короткій промові Тетяна Хомич згадала багатьох політв’язнів, які через свої переконання нині опинилися за ґратами. Серед претендентів на цьогорічну премію були також громадський активіст з Бурунді Жерман Рукукі та організація «Журналісти без кордонів».

Стоп-кадр з відеотрансляції з офіційного сайту ПАРЄ (pace.coe.int).