Так, у Рахівському районі відбулася презентація культурно-туристичного маршруту «Гуцульські сирні плаї» (на знімку). Учасники заходу приєдналися й до традиції розлучення овець, приуроченої до завершення сезону полонинського літування і повернення худоби до її господарів.

«Цей проект полягає в створенні мережі туристичних маршрутів гірськими cтежкaми до полонин, на яких збереглися столітні традиції cиpoвapiння, вiвчapcтвa та cкoтapcтвa», — зауважила начальниця управління туризму та курортів Закарпатської ОДА Маріанна Готра.

«Маршрут ми розробили на основі французької «Дороги сирів Савойї». Над його створенням почали працювати після того, як гуцульська овеча бриндзя та гуцульська коров’яча бриндза отримали статус географічних зазначень», — сказав керівник проекту Тарас Антонюк.

А за словами голови Ясінянської територіальної громади Андрія Делятинчука, окрім культурно-туристичної складової, проект має на меті також підтримку місцевих громад, адже розвиток туризму сприятиме економічному зростанню й розвитку підприємництва на Закарпатті.

Нині працюють над створенням мережі локацій, кожна з яких матиме індивідуальну пропозицію для туристів, констатують у ОДА. Тобто «Гуцульські сирні плаї» — це не готовий лінійний маршрут з точки «А» у точку «Б» і не конкретний тур з конкретною програмою. Це — майданчик для спільної роботи над розвитком культурно-гастрономічного туризму. «Гуцульські сирні плаї» — це унікальний для України проект, який поєднує туризм, культуру та гастрономію, адже традиції та побут полонинського господарювання Гуцульщини — це багатющий культурно-історичний досвід, це дивовижне мистецтво, що витворювалося протягом віків нашими пращурами і збереженим та примноженим дійшло до наших днів.

Фото прес-служби ОДА.