Київ хоче донести свою принципову позицію: транспортування газу в обхід України підриває національну безпеку нашої держави та енергетичну безпеку Європи. У заяві МЗС зазначено, що укладання цієї угоди є винятково «політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і україно-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року».

В МЗС нагадали, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

«З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль», йдеться у заяві.

29—30 вересня у Будапешті мало відбутися п’яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн. Однак з огляду на останні події МЗС України ініціювало перенесення засідання комісії на більш пізній термін, адже угорсько-російська газова угода матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати негативні наслідки. «Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики», зазначається у заяві.

У Будапешті також повідомили про виклик посла України в Угорщині в МЗС, оскільки там обурилися наміром України звернутися до Єврокомісії. Київ навіть звинуватили в порушенні суверенітету Угорщини. «Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості», — заявив міністр закордонних справ Петер Сійярто. Чому постачання газу через Україну стало для Угорщини небезпечним, пан Сійярто не повідомив.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова» зауважив, що Угорщина, яка є членом ЄС і членом НАТО, має особливі відносини з Росією. Угода з «Газпромом» — «це удар, і ми будемо відповідати на нього відповідно, тому що тут не повинно бути ніякого жалю і ніяких співчуттів», — сказав Кулеба.