Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець (на знімку ліворуч) відвідав Маріуполь, де взяв участь у заходах з нагоди Дня міста та у фестивалі грецької культури «Мега Йорти».

«Святкування було широким, як грецька душа. Фестиваль «Мега Йорти» стає однією з найпомітніших і значущих культурних подій у житті України. Символічно, що велике грецьке свято відбувається в Маріуполі — в такий спосіб місто підтверджує свій статус культурного центру східної України», — наголосив Д. Лубінець.

Фестиваль показав колорит, красу та багатство грецьких громад Приазов’я. Жителі Маріуполя й гості міста, які з’їхалися з усіх куточків України, дізналися більше про історію заснування міста та про людей, які допомагали його розбудовувати. Ознайомилися з культурним розмаїттям грецького народу, мали нагоду подивитися на театралізовану ходу 90 грецьких громад із різних місць України, які в національних строях уособлювали багатовікову історію Греції.

«На мою думку, фестиваль «Мега Йорти» робить нашу країну різноманітною, багатокультурною й сильною. Цей захід не лише демонструє найкращі здобутки грецької культури, а й формує атмосферу взаємоповаги до автентичних традицій і культур представників інших національних спільнот», — зазначив Дмитро Лубінець і додав: «Я радий, що можу бути частиною цього свята, радий, що можу розділити хвилини радості й захоплення з оточуючими. Як людина, що має грецьке коріння, мене переповнюють емоції, що ми, українці, можемо берегти і цінувати традиції різних національностей, жити в мирі і злагоді одне з одним».

Дмитро Лубінець висловив переконання, що попри всі негаразди ми зможемо продовжувати і примножувати традиції наших предків й організовувати фестивалі ще масштабніші.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Дмитра Лубінця у Фейсбуці.