«РФ, яка відкрито заявляє, що в неї немає ніякого наміру здійснювати резолюції по ситуації в Криму. Навпаки, РФ використовує свою машину масової пропаганди, щоб створити ілюзію добробуту в Криму… Поведінка РФ жодним чином не може відповідати цінностям та принципам, на яких будується наша організація. Висновок дуже простий — РФ потрібно видворити з Ради Європи», — сказав народний депутата, повідомляє Укрінформ.

При цьому Олександр Мережко наголосив, що в РФ і на окупованих Росією територіях істотно погіршилася ситуація з правами людини. Зокрема він нагадав про затримання кримських татар та активістів і про катування, що їх застосовували до деяких затриманих.

Голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький традиційно відреагував на звинувачення фразою: «це все брехня». До речі, за сесією російські депутати стежать тільки через відеозв’язок, оскільки їх не допустили до очної роботи в ПАРЄ, тому що росіяни вакциновані не визнаним ВООЗ «Спутником V».

У перший день сесії також стало відомо, що ПАРЄ відхилила список кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України з поясненням, що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею ЄСПЛ. «Це означає, що Україна має проводити новий відбір. За результатами цього відбору той кандидат, який є в цьому списку, але щодо якого питань нема, знову може бути в списку, а інших, щодо яких уже висловлені зауваження, нема сенсу вписувати. Тобто, весь цей процес затягується, думаю, що не менш ніж на півроку», — зауважив член української делегації в ПАРЄ, представник «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.