Та перш ніж водити або ж возити екскурсії для гурманів, їм треба буде пройти півторамісячний курс навчання, підготовлений громадською спілкою «Всеукраїнська асоціація гідів» за участю Херсонського державного аграрно-економічного університету й міського управління культури.

Вивчати слухачам цього курсу є що. Адже південна кухня формувалася сторіччями з італійських, грецьких, кавказьких страв, кулінарії запорозьких козаків тощо, на основі часом доволі екзотичних продуктів. Відтак, майбутнім гастрогідам доведеться опанувати не тільки теорію, а й практичні заняття на базі ресторанів, де також відновлюють технології приготування старовинних страв. Інакше ніяк: адже не можна розповідати про історію й смак страв, що їх не куштував і ніколи не готував.

Та й сучасні страви на Херсонщині також будуть для туристів відкриттями — адже навряд чи ще десь можна скуштувати юшку з наваром на печінці азовських риб-бичків  чи кулінарні шедеври з м’яса худоби зебу. А в селі Мар’янівці Каховського району області крафтова сироварня опанувала виготовлення понад півсотні сортів сиру! Тож послуги добре навчених гастрономічних гідів (після проходження спеціальних курсів їм видаватимуть сертифікати) тут з часом, напевне, матимуть попит.