Загалом рішення можна вважати економічно обґрунтованим, адже збільшення мінімальної зарплати, зростання ціни на електроенергію, труби тощо нікуди не поділося. І те, що уряд «заморозив» вартість газу для котелень на весь опалювальний сезон, визначальним чинником у цьому випадку не стало. Шокувало місцевих споживачів не так, власне, подорожчання, як усвідомлення того, що їх знову надурили.

Адже 15 вересня цього року на офіційному сайті Херсонської облдержадміністрації з’явився допис із промовистим заголовком: «На Херсонщині тарифи на тепло для населення піднімати не будуть». А в ньому — посилання на виступ під час брифінгу голови ОДА Сергія Козиря. Він запевнив, що «категорична позиція держави — не допустити зростання тарифів на тепло для населення. Адже для цього немає жодної підстав» (кінець цитати).

Про те саме йдеться в нещодавній заяві Президента України Володимира Зеленського. Але, схоже, що на авторитетні заяви в керівництві Херсонської міськради просто не зважають. А пересічні городяни вже не знають, кому вірити. Виконавча влада стверджує одне, а місцеве самоврядування чинить з точністю до навпаки.

І схоже відбувається не тільки з нібито твердими гарантіями стабільності тарифів. Напередодні опалювального сезону і в міськраді, і в облдержадміністрації не раз наголошували, що до початку роботи енергетики готові. А потім, наче грім з ясного неба, пролунало повідомлення акціонерного товариства «Херсонгаз», в якому йдеться про те, що постачальники тепла не тільки в обласному центрі, а й також у містах Каховка та Олешки з фінансової точки зору до сезону якраз не готові. Оскільки заборгували величезні суми за транспортування газу.

До того ж впродовж минулого опалювального сезону борги не тільки не зменшилися, а навіть різко зросли. Зокрема, в тієї ж ТЕЦ Херсона вони збільшилися з 31 до 72 мільйонів гривень, у МКП «Херсонтеплоенерго» сума неплатежів підстрибнула з 13 до 36 мільйонів гривень.

«На сьогодні через величезну заборгованість теплопостачальних підприємств АТ «Херсонгаз» не має змоги своєчасно та в повному обсязі виконати свої фінансові зобов’язання перед оператором газотранспортної системи (понад 87 мільйонів гривень), що в підсумку може призвести до зриву опалювального сезону 2021-2022 року», — чітко та недвозначно попереджає у своєму зверненні до всіх зацікавлених сторін АТ «Херсонгаз».

У такій ситуації залишається тільки жалкувати, що обіцянками чиновників батареї у квартирах херсонців не нагрієш.

Херсон.