Народні депутати партії «За майбутнє» — ініціатори законопроекту про фортифікацію борошна.

Адже те, що вживає в їжу майбутня породілля або жінка, яка виношує дитину, впливає на стан та розвиток плоду. Якщо в інших країнах світу для жінок передбачили можливість щодня вживати «правильний», збалансований хліб та продукти з борошна, українок такої можливості позбавили. Чому та чи можемо цьому зарадити?

Ще влітку членкиня партії «За майбутнє» Ірина Констанкевич разом із депутатами інших партій та фракцій, спільно із жіночим рухом «За майбутнє» зареєстрували у Верховній Раді законопроект про фортифікацію борошна фолієвою кислотою (№ 5657). «Додавання в борошно фолієвої кислоти зможе на 50 відсотків зменшити інвалідність та смертність серед новонароджених дітей», — вважає парламентарій. На думку Ірини Констанкевич, проблему із зростанням кількості дітей із вродженими вадами розвитку не можна замовчувати. Одним з елементів її розв’язання, як свідчить практика багатьох держав, є додавання в борошно вітамінів та мікроелементів, які покращать якість харчування. Це і є метою законопроекту.

Нині 80 країн збагачують борошно фолієвою кислотою. Канада та США в такий спосіб знизили рівень розвитку вроджених проблем вад невральної трубки (ВНТ) до 46 відсотків. На жаль, в Україні найвищий рівень частоти народження дітей із вадами цієї патології серед усіх європейських держав. «В Україні теж є підприємства, які збагачують борошно фолієвою кислотою. Але такий продукт йде винятково за кордон. Натомість щороку в Україні помирають майже 23 відсотки дітей, народжених із вадами, а ті, котрі вижили, на 99 відсотків є інвалідами», — зазначає народна депутатка Ірина Констанкевич.

У 75 відсотках випадків цій хворобі можна запобігти, вживаючи фолієву кислоту за 2—3 місяці до зачаття дитини або в перші місяці вагітності. Система охорони здоров’я США щороку заощаджує понад півмільярда доларів, оскільки витрати на фортифікацію, тобто збагачення борошна, в рази менші від усіх витрат, які передбачені на догляд за дитиною з вадами впродовж її життя. Та чи зможуть українки отримати здоровий продукт у нашій державі, яка вміє робити таке борошно на експорт? Хіба нашій нації не потрібні здорові діти?

Законопроект, зареєстрований у Верховній Раді, на думку Ірини Констанкевич, дасть змогу пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється на території України, піддати фортифікації фолієвою кислотою (вітаміном В9), як цього давно вимагають іноземні партнери для експорту. В результаті український виробник отримає вигідні умови на світовому ринку, а український споживач — якісний продукт. «Завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою можна зменшити частоту ВНТ серед новонароджених, а отже, заощадити кошти, необхідні для пожиттєвої опіки паралізованих унаслідок вроджених вад. Ці кошти можна буде вкладати у профілактику задля збереження здоров’я української нації», — наголошує Ірина Констанкевич.

Законодавча ініціатива про збагачення борошна фолієвою кислотою знайшла підтримку в Міністерстві охорони здоров’я. На адресу Верховної Ради України надійшло понад 200 листів з підтримкою ідеї законопроекту про фортифікацію борошна, серед них листи від науковців, нейрохірургів, Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, лікарів дитячих лікарень та батьків, депутатів обласних рад. Про важливість збагачення борошна фолієвою кислотою пише почесний професор медичної генетики із США Володимир Вертелецький, який є директором міжнародного благодійного фонду «ОМНІ — мережа для дітей» та займається програмами розвитку дітей і запобігання вродженим вадам.

«В Україні найвища частота ВНТ в Європі, і цій епідемії можна запобігти за допомогою запропонованого законопроекту. Прийняття цього документа є необхідним, щоб врятувати життя сотень українських дітей щороку. Збагачення борошна фолієвою кислотою є сучасним, універсальним способом профілактики ВНТ», — зазначає професор Вертелецький.

Обов’язкове збагачення борошна вітаміном В9 — процес, який продемонстрував себе як безпечний, ефективний та доступний за ціною. Щоб зменшити епідемію ВНТ, потрібно обов’язкове збагачення борошна фолієвою кислотою, як це робиться в Канаді, Аргентині, Молдові та понад 80 інших країнах.

Фото надано автором.