Національне читання — це міжнародний проект, ініційований 10 років тому адміністрацією Президента і Радою міністрів Республіки Польща. Його мета — об’єднати польську діаспору, що живе в багатьох країнах, підтримати в ній знання польської літературної класики та любов до прабатьківщини — Польщі. Тому й називається проект «Полонія і поляки за кордоном», і відбувається він під девізом «Велика польська родина — спільна заради Польщі».

Суть національного читання в тім, що раз на рік в один і той самий день у різних містах світу збираються разом польські громади і читають та обговорюють один твір одного письменника — щоразу іншого. Вже обговорені «Пан Тадеуш» Адама Міцкевича, трилогія Генріха Сенкевича, «Баладина» Юліуша Словацького, а також твори Олександра Фредо, Болеслава Пруса та інших польських класиків.

У національному читанні завжди бере участь президент Польщі. Цього року президент Анджей Дуда зі своєю дружиною разом із польськими осередками, читали «Мораль пані Дульської» Габріелі Запольської.

Габріеля Запольська (справжнє ім’я Марія Габріела Корвін-Піотровська) народилася 1857 року в Підгайцях поблизу Львова. Здобула вищу освіту. Служила акторкою в театрах Кракова, Познані, Львова. Виїздила навіть до Парижа. А успіху не мала. Тож повернулася додому й почала писати — повісті, романи, драми. Г. Запольська померла 1921-го, похована на Личаківському цвинтарі у Львові. А її твори, перекладені на багато мов, живуть.

П’єса «Мораль пані Дульської» обійшла майже всі театри України. Саме сцени з цієї вистави і показали глядачам активісти польського культурно-освітнього товариства імені Юліана Люблінського (на знімку).

Головну роль — пані Дульську — зіграла голова товариства Вікторія Шевченко. В інших ролях — учні та випускники Новоград-Волинської суботньої школи польської мови імені Ядвіги Якубовської Валерія Шевченко, Юлія Вакуленко, Вікторія Нагорнюк, Богдан Лугина та Андрій Поліщук. До речі, майже всі випускники цієї школи — студенти університетів Польщі.

Щирими оплесками їх нагороджували глядачі — і жителі Новограда-Волинського, в тому числі й очільник управління культури і туризму міськради Олексій Широкопояс, і гості з Волині, Житомира — керівники польських культурно-освітніх товариств, учителі польської мови та їхні учні. Зустріч була цікавою та корисною. Хотілося б, щоб щось схоже українській діаспорі дарувала українська влада.

Житомирська область.

Фото Рустама ЮСУПОВА.