«Ми фундаментально підтримуємо державний суверенітет та територіальну цілісність України, й на цьому ми постійно наголошуємо в рамках ЄС та НАТО», - заявив голова урядової делегації канцлерів Естонської Республіки, канцлер Міністерства закордонних справ Йонатан Всевів під час перебування на сході України.

Наслідки агресії РФ побачили на власні очі

На Донеччині урядова делегація канцлерів Естонської Республіки завітала до прифронтової Авдіївки, де зустрілися з представниками обласної та міської влади, військовослужбовцями 25-ї окремої Січеславської повітрянодесантної бригади і представником Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Члени делегації оглянули інфраструктуру, що була зруйнована в Авдіївці через агресію Росії. Також разом із першим заступником очільника Донецької області Ігорем Морозом вони поклали квіти до Меморіалу пам'яті воїнів Операції об'єднаних сил/Антитерористичної операції, які загинули в боях за Авдіївку.

«Ми високо цінуємо позицію Естонії, що стосується підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, а також реалізації євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень нашої держави, - сказав Ігор Мороз. - Президент Естонії - перша лідерка іноземної держави, яка відвідала Донеччину, а саме зону бойових дій. Це вкрай важливо - бачити на власні очі ситуацію в області, соціальний та економічний розвиток життя громадян, які живуть на контрольованій українською владою території».

Перший заступник очільника Донеччини нагадав, що Естонія неодноразово надавала допомогу в медичній реабілітації українських військовослужбовців та гуманітарну допомогу в боротьбі з COVID-19.

Початку роботи КПВВ перешкоджають окупанти

Із роботою контрольного пункту в'їзду-виїзду «Золоте» на Луганщині членів естонської делегації ознайомили голова Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної ВЦА Сергій Гайдай разом із командувачем Об'єднаних сил, генерал-лейтенантом Олександром Павлюком.

Розповідаючи представникам естонського уряду про майбутні зміни на контрольному пункті в'їзду-виїзду, Сергій Гайдай, зокрема, зауважив:

«Наразі цей КПВВ повністю готовий до початку пропуску наших громадян через лінію розмежування. Проте протилежна сторона так і не надала згоди на пропуск людей через контрольний пункт. У майбутньому ми плануємо переобладнати об'єкт, створити сучасну сервісну зону на кшталт модульної системи, яка вже збудована у Щасті. Ми повинні на високому рівні надавати послуги нашим громадянам, у разі старту пропуску через лінію розмежування».

Вирішується питання безпеки усієї Європи

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк ознайомив представників міністерського корпусу Естонської Республіки із безпековою ситуацією у районах, що впритул наближені до КПВВ.

«Ситуація залишається контрольованою Збройними Силами України, - сказав командувач ОС. - Утім, провокації противника тривають постійно - від чотирьох до 14 обстрілів на добу. Кожен командир підрозділу має право на місці прийняти рішення про застосування вогню у відповідь, аби уберегти життя та здоров'я своїх солдат».

Йонатан Всевів заявив про фундаментальну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України. «Ми постійно наголошуємо на цьому в рамках ЄС та НАТО, - сказав він. - Естонія є союзником України, тому для нас дуже важливо бути тут, побачити на власні очі боротьбу за незалежність, що відбувається тут щоденно. Україна - це європейська країна, а, отже, це питання безпеки не тільки України, а й усієї Європи».

Йонатан Всевів також анонсував візит до Києва, де очільники МЗС і міністерств оборони, внутрішніх справ, фінансів, соціальних справ, економіки та зв'язку, освіти та науки Естонської Республіки візьмуть участь у зустрічі з відповідними українськими міністрами задля поглиблення співробітництва обох країн-союзниць.

Під час перебування урядової делегації канцлерів Естонської Республіки у прифронтовій Авдіївці.

Фото прес-служби Донецької ОДА.

Під час відвідання КПВВ «Золоте» урядовою делегацією канцлерів Естонської Республіки.

Фото прес-служби Луганської ОДА.