За інформацією начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Наталії Ревенко, кампанія з масштабного заліснення розпочалася в регіоні, як і по всій країні, з 1 жовтня. За три роки в області планують посадити 5,5 мільйона дерев на площі 1,2 тисячі гектарів. Усе відбуватиметься в рамках регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» на 2021—2025 роки».

Висаджуватимуть одно- та дворічні сіянці деревних та чагарникових порід: дуба звичайного, сосни звичайної, сосни кримської, ялини європейської, ясеня звичайного, липи дрібнолистої, клена гостролистого, клена-явора та інших.

Цьогорічна акція «Створюємо ліси разом» триватиме в краї впродовж жовтня-листопада. Державні лісогосподарські підприємства області готові до її проведення. Крім лісників, активними учасниками будуть учні шкільних лісництв. Долучаться також представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, активісти територіальних громад, представники громадських організацій, освітніх установ, журналісти. Збільшуватимуть площу лісів, створюватимуть нові парки, алеї та сквери, озеленюватимуть території навчальних закладів, соціальних об’єктів, прибудинкових територій тощо.

Для проведення цих заходів уже підготували різноманітний посадковий матеріал головних лісоутворювальних та декоративних порід.

У перші дні акції лісівники разом із членами шкільного лісництва «Зелений дивосвіт» створили березову алею та заклали фруктовий сад на території Знам’янської спеціальної школи-інтернату Олександрійського району. Разом із вихованцями учнівського лісництва «Зелена планета» та гуртка «Екостиль» активно розпочали осінні роботи з озеленення території комунального закладу «Компаніївське НВО» Кропивницького району — посадили на території школи саджанці клена, дуба, горіха та кизилу. З юними природолюбами озеленили деревцями сосни кримської, катальпи та липи територію Малопомічнянської школи Новоукраїнського району (на знімку).

Довідково

Ініціатива Президента передбачає збереження та відтворення лісів, збільшення їхньої площі. Зокрема, висадження на території України мільярда дерев за три роки. У рамках програми «Зелена країна» до кінця 2024-го лісівники всієї України мають посадити мільярд дерев на площі понад 166 тисяч гектарів. За 10 років площа лісів має зрости на мільйон гектарів. Нині вони вкривають лише 15,9 відсотка території держави за оптимального показника лісистості у 20 відсотків. Головним виконавцем екоініціативи має стати Держлісагентство, у підпорядкуванні якого перебуває 73 відсотки всіх лісів України.

Про перебіг висадки по окремих регіонах можна дізнаватися на спеціальному сайті, який доступний за посиланням zelenakraina.gov.ua.

Кіровоградська область.

Фото з офіційного сайту Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства.