Причина — неможливість їх утримувати та насамперед обігрівати. Депутати облради вже звернулися з цього приводу з колективним листом до уряду, Верховної Ради та Президента.

Вони зазначають, що згідно із Законом України «Про ринок природного газу» та постановою № 2496 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, гуртожитки навчальних закладів як споживачі блакитного палива віднесені до категорії бюджетних установ. Відповідно, після стрибка цін на газ для обігріву будівель та приготування їжі треба платити у 2,3 раза більше, ніж платять побутові споживачі — 16,8 замість 7,96 гривні за кубометр. А це несправедливо: адже на газі студенти хліба не печуть і метал не плавлять, використовуючи його саме для побутових потреб.

Приміром, у Херсонському держуніверситеті в чотирьох його гуртожитках мешкають 1100 студентів, аспірантів, докторантів і викладачів, котрі не мають власного житла. У разі, якщо доведеться оплачувати газ за новим завищеним тарифом, плату за ліжко-місце виш змушений буде підвищити до 1,5 тисячі гривень на місяць. І мешкати в гуртожитку для тих самих студентів альма-матер стане занадто дорого, оскільки однокімнатну квартиру на двох у Херсоні можна зняти дешевше — за 2—2,5 тисячі гривень. Та головне не це. А те, що в багатьох студентів-«бюджетників» таких грошей просто не знайдеться — стипендія додаткові витрати не покриває. «Що їм тепер — на вулиці ночувати?» — прикро здивований таким не вельми державницьким підходом до утримання гуртожитків ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський.

Усе це може закінчитися тим, що хлопці та дівчата з незаможних родин можуть просто кинути здобувати освіту — вона їм стане не по кишені.

Й та сама держава недорахується сотень, якщо не тисяч талановитих, молодих і амбітних спеціалістів, котрим витягати її з кризової трясовини.

Економіка й суспільство втратять від цього значно більше, тому депутати облради закликають владу втрутитися й без зволікань відкоригувати вартість газу для гуртожитків. Доки вони не почали втрачати своїх мешканців, а виші — студентів.

Херсонська область.