Її представницю Хедер Папоуіц із США було відряджено до Бухареста на два місяці, щоб надати кваліфіковану допомогу санітарній владі та сприяти організації масової вакцинації у країні.

За даними міністерства охорони здоров’я Румунії, рівень зараження коронавірусом у Бухаресті за останні два тижні сягнув 16,27 на 1000 мешканців. А в окрузі Ілфов, який оточує столицю, він ще вищий — 16,83 на 1000 жителів. Тут уже елементарно не вистачає ліжок у реанімаційних відділеннях лікарень. Нових хворих поміщають у коридорах чи в підсобних приміщеннях. Сусідня Угорщина навіть запропонувала свою допомогу в прийомі тяжкохворих з Румунії. У неділю п’ять пацієнтів на машинах швидкої допомоги було терміново доправлено до університетської лікарні в Дебрецені, в інших містах перебуває понад 20 осіб.

У понеділок Хедер Папоуіц обговорила з керівниками Національного інституту громадської охорони здоров’я Румунії становище у всіх округах країни. Після чого заявила, що в середу почне об’їжджати їх, щоб на місці вивчити причини зростання кількості заражених коронавірусом, а також низького рівня вакцинації. Після цього експерт обговорить із румунськими владою, яку практичну допомогу може надати ВООЗ у подоланні кризи, що здатна спричинити колапс всієї системи охорони здоров’я Румунії. Насамперед експерт ВООЗ за допомогою уряду має дати поштовх кампанії вакцинації проти COVID-19. І для цього буде спрямовано додаткову кількість різних вакцин. Місцевій владі лише необхідно буде розгорнути роз’яснювальну кампанію серед населення про необхідність імунізації для збереження життя і здоров’я, а також збільшити кількість пунктів вакцинації по всій країні.