Будь-які види діяльності в приміщенні дозволяються тільки за наявності в їх учасників так званого зеленого сертифіката. Як повідомив міністр охорони здоров'я Стойчо Кацаров у вівторок на брифінгу, цей документ видаватиметься після двох щеплень проти COVID-19, тим, хто перехворів COVID-19 чи за негативного результату PCR- і антигенного тесту, дія яких обмежена відповідно 72 і 48 годинами.

Міністр пояснив введення нових заходів тривожною статистикою: кількість інфікованих, госпіталізованих і померлих різко зросла. Ось чому в разі відвідування кінотеатрів, театрів, циркових вистав, музеїв, галерей, торгових центрів, магазинів площею понад 300 квадратних метрів, спортивних центрів, басейнів, ресторанів, готелів у всіх вимагатимуть пред'явлення «зеленого сертифіката».

Санітарна влада зобов'язала керівників фірм переглянути організацію робочого процесу співробітників, установивши робочий час із різними обмеженнями. На «дистанційку» необхідно перевести не менше 50 відсотків працівників. Від четверга припинено відвідування громадянами медичних установ і соціальних служб. Усі співробітники медичних установ в обов'язковому порядку повинні мати «зелені сертифікати». Це саме стосується і працівників будинків для людей похилого віку.

Міністр попередив: якщо жоден із заходів, що їх вживають нині, не матиме належного ефекту, а громадяни будуть ігноруватимуть елементарні санітарні правила, то уряд змушений буде запровадити локдаун.

ЗМІ повідомляють, що деякі великі лікарні в Софії перестали приймати нових пацієнтів з діагнозом COVID, мотивуючи це відсутністю вільних ліжок. Але фахівці міністерства охорони здоров'я стверджують, що в більшості медзакладів для таких пацієнтів ще є вільні місця і система охорони здоров'я поки що спроможна справлятися з тиском на неї. Поки що...