Він попросив зняти його кандидатуру з голосування.

Комісія тричі збиралася на засідання і щоразу не набиралося голосів, щоб задовольнити заяву кандидата. Голова комісії Оксана Пінчук у розмові з «Голосом України» сказала, що сама вона підтримала прохання кандидата на зняття кандидатури, бо це його законне право. Крім неї, ще четверо членів комісії голосували «за». Один представник комісії висловився «проти», решта утрималися. Загалом у комісії 18 членів.

На засіданні комісії був присутній заявник. Василь Авраменко пояснив, що сам він не місцевий, раніше ніколи не був у Липовці. Його знайшли невідомі йому люди і запропонували заробити грошей. Пояснили, що буде технічним кандидатом, мовляв, щоб «розтягнути» голоси виборців. У чоловіка є борги, тому й погодився.

Приїхав у Липовець, написав заяву, що йде на вибори самовисуванцем. Його зареєстрували. Згодом чоловік дізнався, що у списку кандидатів є його тезка. В обох однакові не тільки прізвище й ім’я, а й по батькові.

Приїжджий Авраменко зрозумів, що його втягнули у скандал, тому написав заяву про зняття з виборів. До того ж вирішив розкрити карти своєї появи в раніше невідомому йому містечку Липовець.

Про все це чоловік розповів не тільки на засіданні виборчої комісії. Погодився повторити під запис відеокамери голові Вінницької ГО «Ревізія влади» Віталію Павловському. Той розмістив запис на своїй сторінці у Фейсбуці. Уточнив, що звернувся також із заявою в поліцію.

На запитання «Голосу України» до Оксани Пінчук, чим пояснюють члени комісії відмову виправити кричущу ситуацію з порушенням виборчого законодавства, жінка відповіла: 

«Нічим не пояснюють, просто мовчать і нічого не кажуть». Співрозмовниця уточнила, що тричі скликала засідання комісії і щоразу не набиралося голосів, щоб задовольнити заяву кандидата.

Після того, як про скандал із двійником дізналися у ЦВК, ухвалили постанову про заміну голови Липовецької міської територіальної виборчої комісії (постанова № 412 від 12.10.2021 року).

Новий голова Микола Кожухівський провів засідання комісії, на якому задовольнили заяву про зняття з реєстрації Василя Авраменка. За таке рішення голосували одностайно. Нагадаємо, мова йде про Авраменка, який приїжджий. Як вдалося дізнатися, він проживає в Черкасах.

Місцевий Авраменко працює директором Липовецької загальноосвітньої школи № 1. Людина в місті знана, патріот, захищав країну зі зброєю в руках на Донбасі від російських окупантів. Його кандидатуру на голову міської громади подала партія «Європейська солідарність». За словами керівника обласної організації «ЄС» Андрія Гижка, вони повідомили про факт двійника у ЦВК, поліцію, прокуратуру.

Значні шанси перемогти на виборах, на думку політологів, має представниця іншої політичної сили — партії «Українська стратегія Гройсмана». Ідеться про Олесю Назаренко, вона секретар міськради, виконує обов’язки голови відтоді, як попередній керівник громади склав повноваження.

Вибори голови в Липовці призначено на 31 жовтня нинішнього року.

Вінницька область.