Ця проблема, як ніколи досі, актуальна для Німеччини. Адже нині тут опалення у приватних будинках і квартирах здебільшого здійснюється викопними енергоносіями. За даними федерального об’єднання підприємств енерго- та водопостачання (BDEW), 50% квартир і приватних домогосподарств обігрівається природним газом, 25% — нафтопродуктами, 5% — різноманітними електричними пристроями.

BDEW зазначає, що Німеччина вже відмовилась від встановлення дизельних систем опалення будинків. Також хоч і повільно, але неухильно скорочується і використання вуглеводнів, передусім знижується опалення природним газом. Приміром, якщо в 2000 році газові системи були встановлені в 74% квартир у новобудовах, то вже у 2010-му цей показник знизився до 53%. А торік частка використання блакитного палива у багатоквартирних та приватних домогосподарствах зменшилася до 39%.

Також упродовж останніх 20 років німці дедалі частіше відмовлялись від опалення мазутом і дизельним паливом. Торік використання такої технології практично припинилося і становило 0,7%. Причиною стало набуття чинності забороною на встановлення нового опалювального обладнання, що працює на нафтопродуктах, у 2026 році. Нині держава готова надавати громадянам субсидію для заміни діючих систем опалення нафтопродуктами...

Водночас разом із стрибками цін на газ і появою нових «зелених» технологій у ФРН газове опалення втрачає актуальність, поступаючись електриці та новим рішенням. А на зміну традиційним системам опалення — газовим і дизельним — приходять нові технології, які активно впроваджуються на новобудовах ФРН. Намітилася тенденція до переходу на екологічні, і здебільшого електричні технології, передусім теплові насоси різних типів, які, приміром, для опалення приміщень використовують повітря та сонячну енергію. А також працюють на відновлюваних джерелах енергії — біогазі чи деревних пелетах. Торік, за повідомленням BDEW, їх частка у новобудовах становила 50,5%. Для вироблення електрики дедалі частіше використовуються установки, котрі працюють на відновлюваних джерелах енергії. Сьогодні їх у Німеччині налічується понад 1 млн.

Нині цій перспективній технології отримання енергії приділяється велика увага. Вже за кілька днів після виборів у Бундестаг федеральне об’єднання виробників теплових насосів представило майбутньому парламенту та уряду програму розвитку галузі. Вона передбачає збільшення випуску теплових насосів до 3 млн у 2025 році й до 6 млн — у 2030-му. Представники галузі закликають політиків визнати перехід на теплові насоси часткою широкомасштабної програми захисту глобального клімату і досягнення кліматичної нейтральності. Фахівці пропонують здійснити низку перетворень для досягнення поставлених завдань.

Берлін.