Щоб зняти соціальне напруження, уряд вирішив частину тягаря їхніх витрат на енергоносії перекласти на промислові підприємства та приватний бізнес. Їх попередили про нове збільшення тарифів на електроенергію і тепло, пообіцявши часткову виплату компенсацій.

У відповідь керівники понад 600 організацій великого й середнього бізнесу оголосили про проведення акції протесту проти цього рішення уряду. Вони вже отримали рахунки за вересень, які вдвічі вищі, ніж за цей місяць торік. Бізнесменів підтримали Болгарська торгово-промислова палата, Асоціація промислового капіталу Болгарії, Союз економічних ініціатив, Асоціація, що об’єднує болгарський туристичний бізнес, і Конфедерація праці «Підтримка», яка об’єднує чимало профспілок. На спільній прес-конференції, що відбулася у Софії 18 жовтня, їх представники заявили, що це рішення уряду може призвести до різкого зростання цін на продукцію і послуги тисяч середніх і дрібних фірм, а все закінчиться їх неминучим банкрутством. «Ми стали свідками цінового шоку, якого ніколи не було в новітній історії Болгарії. Це торкається всіх галузей нашої економіки. Всього за кілька місяців із неї, а також із соціальної сфери та кишень громадян, буде висмоктано більш як 2,5—3 мільярди левів (1,25—1,5 мільярда євро). Якщо зараз не буде вжито швидких і несимволічних заходів для підтримки підприємств, то економіка загине», — попередив владу голова Асоціації промислового капіталу Васіл Вєлев.

Рівно опівдні у вівторок, 19 жовтня, кілька тисяч робітників та службовців прийшли до будівлі уряду, де вимагали переглянути спірне рішення. Вони звернули увагу влади на те, що зростання цін на електроенергію компанії, які постачають її, пояснюють підвищенням вартості природного газу на світових біржах. Але в Болгарії, де лише сім відсотків електроенергії виробляється з використанням блакитного палива, немає підстав для такого зльоту цін. Протестувальники зажадали негайно переглянути ціни на електроенергію. І почати виплачувати компенсації в режимі реального часу, а не наприкінці року. При цьому сума компенсації має бути не фіксована, а змінюватися у відсотковому відношенні до зростання цін на електроенергію.

«Своїм протестом ми хочемо продемонструвати міжнародній спільноті й болгарському уряду незгоду з новою економічною політикою Софії. Якщо наші вимоги знизити тарифи на електрику чинний уряд Болгарії не виконає, країну паралізують масові протести», — заявив координатор акції Веселин Димитров. Він висловив упевненість, що населення підтримає вимоги про зниження штучно завищених цін на енергоносії.