Турецькі гідробіологи, які почали вивчати це явище, невдовзі повідомили, що так званий морський слиз — це результат не тільки забруднення води, а і її перегріву.

Вона не замерзає взимку, а влітку, як правило, нагрівається до 29 градусів. А цього року — нагрівалася до 30 градусів. У таких умовах дуже швидко стали розмножуватися мікроорганізми, які утворювали на поверхні неприємний слиз. На відміну від Чорного й Середземного морів, з якими Мармурове зв’язане відносно вузькими протоками Босфор і Дарданелли, його вода з роками втратила здатність самоочищатися.

Безконтрольне забруднення його басейну, помножене на глобальне потепління, на думку турецького науковця Мехмета Артуза, може призвести до перетворення моря на болото. Він повідомив, що цього літа гідробіологи помітили небезпечну тенденцію. В інтерв’ю виданню Hurriyet Daily News Мехмет Артуз заявив: «Темпи підвищення температури води в Мармуровому морі вдвічі перевищували решту показників глобального потепління». І попередив: якщо так триватиме, то ми можемо «втратити» Мармурове море. Це буде величезною екологічною катастрофою, яка поставить під загрозу і його сусідів — Середземне і що ще загрозливіше — Чорне моря.