— Деякі органи місцевого самоврядування розпочали канікули в школах на тиждень раніше. Це тому, що їм потрібен час для проведення тендерів із закупівлі газу, який піде на опалення закладів освіти. До того ж так сподіваються розірвати ланцюжок захворюваності на COVID-19, бо щодня серед загальної кількості нових хворих до десяти відсотків — діти, — повідомив заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук.

Саме з цих причин і в обласному центрі канікули в школах розпочали на тиждень раніше.

А от у Шепетівці заклади освіти пішли не на канікули, а на «дистанційку». Причому не тільки десять міських шкіл. «Новація» торкнулась ще й дитсадків. Наразі десять садочків так само зачинені. І це все ті заклади, котрі опалюються газом.

Розуміючи, в якій скруті опинилися працюючі батьки, котрим ніде залишити малечу, в управлінні освіти міської ради залишили працювати два чергові дитсадки, куди батьки можуть приводити дітей з усього міста.

У черговому дитсадку «Михайлик» тепло, бо його опалюють дровами, і це єдиний навчальний заклад Шепетівки зі стабільним опаленням. Він розрахований на 170 місць. Тільки завдяки тому, що з них зайнято лише половину, сюди можуть приводити малюків з інших мікрорайонів.

Опалювати газом інший садочок «Калинонька» вдається лише завдяки тому, що майже столітнє приміщення збудовано так, що дуже добре зберігає тепло. Тож і тут тимчасово приймають дітей з інших закладів.

Старання освітян завчасно придбати газ для опалення взимку виявились марними. І це стосується не тільки Шепетівської громади. Кілька місяців поспіль бюджетні установи практично всіх населених пунктів краю намагалися закупити газ через тендери за ціною від 20 гривень за кубометр. Однак ніхто із продавців не погодився на таку пропозицію. І лише після підписання «теплового» меморандуму бюджетні установи отримали можливість укладати договори з «Нафтогазом» на купівлю газу за пільговою ціною у 16,5 гривні за кубометр. Однак процедури лише розпочаті, і для їх завершення знадобиться час. Саме його і намагаються «виграти» у школах і дитсадках, відправляючи дітей грітись по домівках.

Наразі в обласній державній адміністрації повідомили, що безперебійне забезпечення опалювального сезону в школах та дитсадках, які обладнані індивідуальними системами опалення, розпочнеться не раніше 25 жовтня.

Усе стримує складна процедура укладення договорів.

До решти освітніх закладів тепло буде подано з увімкненням централізованого опалення в їхніх населених пунктах. Але й це не надто втішна звістка. Приміром, в обласному центрі теплопостачальні компанії повідомили, що вони тимчасово припиняють подавати тепло, оскільки надворі потеплішало. Керуючись прогнозами синоптиків, обіцяють відновити роботу котелень не раніше вихідних.

Когось така перспектива втішає, бо люди готові мерзнути, аби менше платити за тепло. Але родинам, де є діти, літні люди та хворі, важко грітись лише завдяки сонячному теплу, що проходить через вікна. Однак вибору немає.

Хмельницька область.