Тут збір жолудів прирівнюється до збору врожаю на полях. Адже у господарстві понад 90 відсотків угідь — діброви.

«Доведений раніше план — 3741 кілограм лісового насіння, з яких жолудів — 3650 кілограмів, і так було би зібрати нелегко, — розповідає провідний інженер з лісових культур Едуард Тіба. — Але підприємство отримало листа з Державного агентства лісових ресурсів України, в якому в рамках екологічної ініціативи Президента «Зелена країна» нам запропоновано збільшити обсяг збору жолудів на півтори тони. Завдання непросте, бо нинішнього року плодоношення дуба невисоке — він добре родить раз на три-п’ять років. Тому ми всі сили зосередимо саме на цьому і зробимо все, щоб виконати намічене».

Тут працюють фахівці своєї справи, тому сумніву бути не може: впораються. Адже вже зібрано понад 1700 кг жолудів і 23 кг насіння інших порід. А це — каштан їстівний, горіх грецький і чорний, липа...

За словами директора лісгоспу Богдана Шойного, осінь на Закарпатті поки що радує сонячними днями — а це сприяє роботі. Та й жолудь можна збирати доти, доки землю не вкриє снігом. Тим паче що пізній жолудь — здоровий. Бо спочатку з дерев падає пошкоджене й червиве насіння. Тож збір триває, що називається, повним ходом. Насамперед — на постійних насіннєвих ділянках, де зростають кращі, генетично сильніші дерева. Тут протягом восьми годин робочого дня спритні руки можуть наповнити корзини 50—60 кілограмами добірного насіння.

Після збору проби жолудів відвозять до Мукачівської лісонасіннєвої лабораторії, де їм визначають клас — від першого до третього. Та заразом видають посвідчення про кондиційність. Відтак насіння зберігають до весни, хоча частину висіють ще восени у лісорозсадниках. Поки що там ростуть дворічні сіянці, які на початку весни висадять у ґрунт, а на їхнє місце висіють теперішні жолуді. Словом, триває ось такий природній цикл.

Головне, що в лісгоспі вже традиційно щороку засаджують усі зрубані площі та по-господарськи доглядають за молодим лісом.

Фото надано Едуардом Тібою.