9 червня цього року «Голос України» опублікував матеріал «Садок вишневий… в Ірпені», в якому йшлося про те, що зону рекреації під колишнім табором «Восток» (земельна ділянка по вулиці Київська, 81 в Ірпені), а це майже п’ять гектарів лісу, місцева влада віддає під житлову забудову.

А громада наполягала на збереженні цільового призначення землі — оздоровчого, і вважала, що на цій території має бути реалізований цікавий інвестиційний проект у сфері рекреації (санаторно-курортні, СПА-комплекси, реабілітаційні центри, заміські оздоровчі й конференційні заклади за принципом парк-готелів і таке інше). Однак 26 серпня депутати Ірпінської міської ради (ІМР) затвердили детальний план території на цій земельній ділянці всупереч Генеральному плану м. Ірпеня від 2018 року, яким фактично дозволили забудовнику ТОВ «Дімакс Інвест» зводити тут житлові котеджі на продаж. Ситуацію тримає на контролі Бучанська окружна прокуратура. Про це повідомили її представники у відповідь на публікацію в «Голосі України». Саму публікацію авторка просила Бучанську окружну прокуратуру вважати офіційним зверненням про вчинене кримінальне правопорушення та порушення інтересів держави та громади м. Ірпеня.
Як інформує прокурор вказаної прокуратури, в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 червня 2020 року за   № 42020111200000310 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (за даними публікації на інтернет-ресурсі kotsubynske. com.ua «Восток — справа тонка») встановлено, що на земельній ділянці по вулиці Київська, 81 з цільовим призначенням «землі оздоровчого призначення» здійснюються підготовчі роботи щодо її забудови житловими будинками.

«Враховуючи містобудівну документацію міста Ірпеня, а саме Генеральний план населеного пункту — вказана територія належить до території рекреації лікувально-оздоровчого призначення, яку з урахуванням статті 50 Земельного кодексу України, можна використовувати лише для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів. У оновленому Генеральному плані м. Ірпеня 2018 року територія табору «Восток» знаходиться в списку установ санаторно-курортного лікування та відпочинку», — йдеться в офіційній відповіді Бучанської окружної прокуратури.

Прокурор зазначає, що в подальшому за результатами порушеної теми встановлено достатні підстави для зміни правової кваліфікації кримінального правопорушення з частини 1 статті 364-1 Кримінального кодексу (КК) на частину 2 статті 364 КК України. «Задля всебічного, повного, об’єктивного і неупередженого дослідження всіх обставин події процесуальним керівником, в порядку статті 36 КПК України начальнику слідчого відділення поліції 2 Бучанського районного управління поліції Головного управління поліції в Київській області надано письмові вказівки прокурора», — уточнили в Бучанській окружній прокуратурі.

Стежимо за подальшим розвитком подій. Збереження однієї з останніх рекреаційних зон Ірпеня — завдання свідомої громадськості Ірпеня. Тим більше, що влітку цього року уряд озвучив сумну цифру: в Україні дитячих таборів вистачає лише на 12 % школярів. Кабмін планує за п’ять років збільшити цю цифру майже в шість разів і схвалив концепцію програми до 2025 року, згідно з якою передбачається до 70 % школярів забезпечити літнім відпочинком і оздоровленням у таборах і санаторіях.

За збереження зелених насаджень виступає і Президент України Володимир Зеленський. Він озвучив екологічний проект «Зелена країна», в рамках якого передбачається за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів, а в найближчі три роки — висадити в Україні один мільярд дерев. Благородна справа вирощування зелених насаджень триватиме десятиліття, а от зберегти змішаний цінний ліс на території колишнього табору «Восток» можемо вже сьогодні.

Тим часом

Днями на сторінці Бучанської окружної прокуратури Київської області у соціальній мережі з’явилась інформація про те, що прокуратура
звернулася до слідчого судді Ірпінського міського суду Київської області з клопотанням про накладення арешту на земельну ділянку колишнього табору «Восток» площею майже п’ять гектарів, що знаходиться в м. Ірпені по вул. Київська, 81, з метою попередження її відчуження, переоформлення, поділу, об’єднання та здійснення дій щодо забудови.

«...незастосування вказаного заходу кримінального провадження, а саме арешту, призведе до унеможливлення збереження речових доказів, встановлення істини у кримінальному провадженні та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності... накладення арешту на землю забезпечить збереження її природних властивостей, протидіятиме їх псуванню та використанню не за цільовим призначенням...», — йдеться у повідомленні.