Головна мета зустрічі — обговорення можливостей ефективної співпраці та поєднання ресурсів держави і місцевої влади для розв’язання нагальних проблем, що турбують мешканців регіону.

Звертаючись до учасників форуму, голова ОДА акцентував увагу на прикладах успішної взаємодії держави та місцевої влади під час реалізації інфраструктурних проектів, зокрема в межах національної програми «Велике будівництво». За словами Віталія Бунечка, Житомирщина входить до трійки лідерів серед областей України за темпами імплементації цієї програми. Так, за останні два роки в регіоні завершили будівництво 19 сільських амбулаторій, реконструювали 7 приймальних відділень лікарень, побудували і реконструювали 22 об’єкти соціально-культурної сфери: школи, дитсадки, спортивні майданчики, будинок культури в Малині та житомирський магістрат. Окрім того, впродовж 2020—2021 років на Житомирщині заплановано здійснити капітальний ремонт і реконструкцію приблизно 400 кілометрів доріг.

Віталій Бунечко також наголосив, що включення інфраструктурних проектів до державних програм значною мірою залежить від керівників громад, адже кошти виділятимуться тільки на якісно підготовлені й актуальні проекти та за наявності належного співфінансування з місцевих бюджетів. «Нині громадам важливо ретельно передивитися проекти, визначити пріоритети, актуалізувати або навіть замовити нову проектну документацію. Передусім слід звернути увагу на садочки, школи, місцеві дороги, спортивні об’єкти, місця дозвілля», — зауважив голова ОДА.

Важливим підсумком форуму стало підписання Меморандуму про співпрацю між Житомирською ОДА та Асоціацією об’єднаних територіальних громад.

На завершення візиту до Овруччини учасники форуму створили Алею громад із 66 дерев, які символізують кожну територіальну громаду в області. У такий спосіб представники громад започаткували акцію «Єдність громад Житомирщини», що відбулася в рамках міжнародного екологічного проекту «Озеленення планети».

Житомирська область.