У такий спосіб засвідчили ще раз свою громадянську позицію. Вони вважають, що понад 80 відсотків громадян України об’єднані українською мовою, а стати на захист української мови — це завдання кожного відповідального депутата.

Одне з питань нещодавньої сесії обласної ради депутати теж присвятили проблемам функціонування української мови і за-
слухали доповідь з цього питання директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики облдержадміністрації Дмитра Посипанка. З почутого депутати зрозуміли, що навіть на Львівщині не все гаразд у мовному питанні. Ухвала обласної ради про мораторій на публічне використання російськомовного продукту на території Львівської області не виконується.

«Немає визначеного структурного підрозділу і профільного заступника голови ОДА, який би координував цю роботу, — заявив з трибуни сесії депутат обласної ради Святослав Шеремета. — А облдержадміністрація зобов’язана координувати роботу різних структур, щоб прийняті рішення виконувались. Тому створення міжвідомчої обласної групи є надзвичайно актуальним. До неї повинні увійти і депутати обласної ради. Тоді ми зможемо змінити ситуацію на Львівщині і дати сигнал іншим областям».

Ситуація непроста навіть в україномовному регіоні. Усі мешканці бачать, що відбувається в громадському транспорті і як реагують водії на зауваження вимкнути російську попсу. Не краща ситуація в ресторанах і барах, де звучать пісні мовою агресора.

«Якщо буде належна, насамперед роз’яснювальна, робота, якщо буде підписано меморандуми з асоціаціями підприємців, ресторанного бізнесу, перевізників, я переконаний, що можна змінити ситуацію на краще», — каже Святослав Шеремета.

Він вважає, що потрібно провести кілька показових акцій, щоб правоохоронці сказали своє слово, а порушникам закону про використання української мови дали термін для усунення недоліків. Це матиме позитивний інформаційний ефект. За спільної координації та інформаційно-роз’яснювальної роботи можна досяги відчутніших результатів. Мають бути підготовлені методички, відповідні листівки, передачі на радіо та телебаченні, вивішено білборди.

Реакція депутатів на бездіяльність виконавчих структур була жорсткою і рішучою. На голосування навіть поставили питання про незадовільну роботу департаменту комунікацій та внутрішньої політики облдержадміністрації.

«Мені шкода свого і вашого часу заслуховувати таку інформацію представників виконавчої влади. У грудні ми ще раз поставимо мовне питання на сесії. Профільний заступник голови ОДА має прозвітувати про виконання нашого рішення», — заявив депутат Богдан Гагалюк.

Роздратування викликав діалог депутатів із доповідачем — директором департаменту комунікацій та внутрішньої політики облдержадміністрації Дмитром Посипанком.

— Як відстежується і чи є управа на тих, хто порушує вимоги про заборону російськомовного продукту?

— Я не знаю, як це реально зробити. Транспорт — приватна власність.

— Який структурний підрозділ ОДА відповідає за координацію виконання рішення обласної ради чи моніторингу?

— Не володію інформацією.

— Чи проводили рейди і чи був хтось притягнутий до відповідальності?

— Рейди були лише інформаційно-роз’яснювального характеру.

— Ви можете назвати порушників закону, який передбачає певний відсоток україномовного контенту? Ідеться про Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

— Функція на ОДА на виконання цього закону не покладається.

Після такого діалогу слово взяв депутат Олег Панькевич, до речі, колишній голова Львівської обласної ради.

«Намагаймося знайти слова для характеристики почутої доповіді. Перше, що приходить, — це клоунада, це повна деградація поняття державної влади. Виступ, який був, — це рівень нашої обласної державної адміністрації.

Очевидно, цей державний службовець отримує дуже непогану заробітну плату. Коли йдеться про мову українську, державну безпеку, такого пробачати не можна. Однозначно це є незадовільна робота».

У грудні мовне питання знову винесуть на сесію Львівської обласної ради.

Львів.

На знімку: під час сесії Львівської обласної ради.

Фото з відкритих джерел.